Источно Сарајево: Промоција домаћег пива

Други „Мини фестивал домаћег пива“ биће одржан наредног викенда у Источном Сарајеву, а његову организацију помогла је општина Источно Ново Сарајево. Фестивал почиње 24. децембра у 16.00 часова у просторијама бившег Дома културе Лукавица, а организатори су мала група ентузијаста, љубитеља и произвођача домаћег пива из Источног Сарајева.
– Уз помоћ општине Источно Ново Сарајево по други пут организујемо ову врсту дружења пивара. Циљ фестивала је промоција културе домаћег пиварства, упознавање јавности са различитим врстама домаћег пива, те технологије његове производње – изјавио је један од организатора овог фестивала Вук Вучетић.
Према његовим ријечим, учешће на фестивалу су потврдили осам локалних произвођача домаћег пива из Источног Новог Сарајева, Сарајева, Кисељака, Фоче и Пала.
– Надам се да би фестивал могао постатати традицоналан у Источном Сарајеву, те као такав ући и у туристичку понуду нашег града. Очекујем да би и друге локалне заједнице и компаније могле наћи свој интерес да нас подрже – рекао је Вучетић.
Међу излагачима су произвођачи домаћег пива „Сестра“, „Бру паб“ и „Крафт делега“ из Сарајева, „Прва фочанска пивара“, „Бирократа“ Пале, „МиГ“ из Кисељака, те „Куртенђур“ и Пиварска задруга „Шерпаси“ из Источног Сарајево.
– Познато је да грађани пеку своју ракију у овим крајевима. Истовремено, технологија производње пива није сувише компликована и у многим земљама Запада етаблиране су мале пивнице кавих код нас још, нажалост, нема. Фестивал би могао представљати један од првих корак ка том смјеру – рекао је Вучетић.
Посјетиоци фестивала ће за двије КМ колико кошта улаз бити у прилици да пробају више од 30 врста домаћег пива које се продаје по цијенама од двије до четири КМ.
Први мини фестивал домаћег пива је одржан у септембру 2016. године у Источном Сарајеву.

Извор: СРНА