Задруга прерасла у предузеће

У оквиру пројекта „Јавно-приватни дијалог и партнерство“ који подржава УНДП Програм опоравка подручја Сребренице, Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа подржава пољопривредне произвођаче са овог подручја кроз јачање и промовисање пољопривредних удружења. Следећи корак је умрежавање задруга и удружења на пројектном подручју ради повећања обима производње, лакшег пласмана производа и заједничког наступа на тржишту.
Да млади људи и од пољопривреде могу пристојно живјети, најбоље свједочи екипа окупљена око, у почетку пољопривредне задруге, а данас предузећа МФС Хана д.о.о. који су учествовали на свим радионицама и у студијским посјетама које су организоване у оквиру пројекта.

dscn3930-2
Петоро младих људи између 19 и 35 година одлучило је егзистенцију везати за производњу органских џемова, сокова и мармелада које праве по традиционалним рецептима. И не само то.
Сви производи су потпуно природни, без вјештачких боја, конзерванса и других примјеса. Овај процес је спорији и тежи, али једним преданим приступом, у условима у којима темпо не диктира покретна трака, уз пажњу доброг домаћина, настају производи јединственог укуса. Сировину искључиво купујемо од локалних произвођача и хладњачара. Желимо увезати што више пољопривредника са овог подручја и омогућити им сигуран пласман свега онога што произведу. Ове године смо удвостручили производњу, а за све што смо призвели обезбједили смо и тржиште. Поред производње слатког програма, бавимо се и пластеничком производњом. Посједујемо тренутно два пластеника од по 400м2 у којима смо ове године имали црвену паприку. Све што смо произвели, продали смо локалном становништву, чак је потражња била већа од онога што смо произвели. Сада је у пластеницима посађен црни лук и зелена салата, које такође планирамо продавати на исти начин – каже директорица предузећа Слађана Петковић.
Додаје да предузеће посједује и једну фарму оваца. Од 25 грла француске расе желе направити расплодно стадо, а узгајају и домаће расе.
– Имамо стајске објекте и све услове за смјештај 500 оваца и то нам је циљ. Почетно стадо смо купили од властитих средстава и полако ћемо се ширити. Тренутно обрађујемо 100 дунума земље, одакле обезбјеђујемо храну за стоку. Силирали смо кукуруз, сијали своју траву и обезбједили храну за стоку у зимском периоду. Око наше фарме велика је површина земљишта које се не обрађује, два човјека који третнутно живе у иностранству уступили су нам још 80 дунума земље које планирамо уредити и обрађивати од сљедеће године.  На том земљишту планирамо подићи засаде малине, купине и других врста воћа како би имали и сопствене сировине и заокружили комплетан ланац, од њиве до стола – појашњава Слађана.

dscn3925-3
На питање шта мотивише младе да остају на селу, данас када сви желе у велике градове, Слађана одговара да Сребреница има све предуслове за развој пољопривреде, те да се млади, због недостатка посла у привреди која је прије рата била јако развијена, све више окрећу овој дјелатности.
– Тренутно у Сребреници  егзистира неколико предузећа која не могу запослити све оне који су без посла, поготово младе, тако да из године у годину све више младих који су остали на подручју општине, свој опстанак види у пољопривреди. Најбољи доказ за то је хиљаде малињака који су подигнути посљедње двије године – закључује Слађана.

dzemovi
Задржати младе

MFS-EMMAUS, који је оснивач фирме, власник је интерната у Поточарима у којем током радне седмице бесплатно бораве дјеца из удаљених сеоских подручја.
– Наш циљ је да једног дана ми будемо ти који ће одржавати тај интернат и финансирати боравак дјеце из најудаљенијих подручја наше општине. Посебно смо поносни што  смо ове године једног момка  из нашег интерната, који је завршио средњу школу, запослили на нашој фарми. Нисмо дозволили да дан проведе на бироу, већ смо му омогућили да сам зарађује. Он је прави примјер да млади људи желе остати и радити на овом простору  када им се пружи могућност да раде – каже Слађана.