Квалитет млијека добар, откупна цијена ниска

Удружење мљекара из Шамца подигло је производњу и квалитет млијека на европски ниво, али га не може продати по одговарајућој цијени, те поједини фармери гасе ову производњу због ниске цијене и нередовних премија, рекао је предсједник овог удружења Маријан Богдановић.
Он је навео да мјесечна производња млијека 25 шамачких мљекара износи 250.000 литара.
Богдановић каже да су фармери били заинтересовани за ову производњу, али да су двојица са овог подручја већ почела да је гасе.
– Квалитет млијека и стандард смо задовољили. Цијена млијека је у опадању, тако да имамо од 42 до 53 фенинга по литру млијека, а премију кад добијемо. На тој цијени се не може радити – рекао је Богдановић.
Он је навео да има педесетак грла, од којих 30 музних крава, те да је дневна призводња око 500 литара млијека.
Фармер Вера Миладиновић из Црквине каже да тренутно има 10 музних грла, ново подмлађено стадо.
– Задовљна сам производњом, а година је била повољна због квалитетне сточне хране. Долази до повећања количине млијека, али имамо пробем због тога јер у мљекарама долази до снижавања цијена – рекла је Миладиновићева.
Она је додала да је проблем и нередовни подстицај, што мљекаре спречава у проширењу производње.
– Подстицаји нису мали, али би нам значило да су редовни. Подстицаји су на екстра квалитет млијека 30 фенинга за литар. Ја сам оптимиста, али с обзиром на проблеме са извозом имам страх. Ово је посао који волим и радим за своју породицу – рекла је Миладиновићева.
Фармер Чедомир Боројевић има око 110 грла која дневно дају до 3.000 литара млијека и истиче да је у овој години производња повећана за 1.000 литара, што је на нивоу западноевропске производње.

Извор: Општина Шамац