Теслић: Цвјета производња корнишона

Тренутно се на простору општине Теслић интензивном и планском производњом и узгојем корнишона бави око 120 произвођача, а према процјенама из Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Теслић ове године ће бити произведено око 400 тона, а што би требало акумулирати око 500.000 КМ.
Имајући у виду чињеницу да је откуп 100 одсто загарантован, као и да овај вид пољопривредне производње има многе предности, све већи број домаћинстава се опредјељује за њега, што је препознала и Општинска управа подстичући га из општинског буџета.
Шеф Одсјека за привреду и пољопривреду, Његомир Кљечанин, у пројекту ангажован као стручњак који води технологију производње корнишона, појаснио је да је пројекат производње корнишона међународни пројекат и да је аустријска фирма „Брамс” преко своје фирме ћерке „Агрона” 2015. године преко својих представника, а у комуникацији са начелником општине договорила начин и пројекат тражећи од Општине Теслић стручну, техничку и материјалну помоћ.
– Стручна подршка је подразумијевала ангажовање свих стручних капацитета у оквиру локалне пољопривредне стручне службе и сви они који су потребни да би се реализација одвијала у складу са прописаним стандардима. Затим, техничка подршка се огледала у томе да смо организовали едукација и предавања како би смо потенцијалне произвођаче упознали са технологијом, као и организовање реализације производње и одвоз ангажовањем одређених организатора – појаснио је Кљечанин.
Кљечанин је додао да је увиђајући да производња даје добре резултате, Начелник општине одлучио да се она и подстиче из буџетских средстава, односно издваја се 10 фенинга за сваки килограм произведених корнишона.
– У 2015. години било је ангажовано, односно склопљена су 53 појединачна уговора између произвођача и Агроне, већ да би ове, 2016. године, тај број порастао на 120. Мислим да смо сви укупно задовољни са реализацијом овог пројекта, како то бројке говоре ове године је сасвим извјесно да ће се пријећи бројка од 400 тона произведеног корнишона што подразумијева акумулацију новца у висини од око 500.000 КМ, што за произведени корнишон, што за ангажоване раднике и оне који врше реализацију производње – рекао је Кљечанин.
Он је истакао да је предност ове производње што произвођачима на властитом имању уз ангажовање минималних властитих средстава за заснивање производње и да стекну лични доходак на некој властитој парцели.
– Квалитет пројекта се огледа у томе што импути у производњи си одмах доступни од стране Агроне како је то дефинисано уговором и они се отплаћују током реализације производње, такође квалитет представља загарантован откуп и уређено тржиште за производњу и откуп – појаснио је Кљечанин.
Произвођач корнишона Алија Голуб из Стењака рекао је да се производњом корнишона бави већ другу годину и да су обије резултати добри, те је појаснио због чега се опредијелио на овај вид пољопривредне производње.
– На производњу сам се одлучио јер немам другог занимања, а у томе видим зараду и добит. Посао није тежак, али се доста ради, доста си обавезан јер са једног дунума треба набрати око осам до девет тона корнишона – рекао је Голуб, додајући да под засадом има дунум и да сљедеће године планира проширити засад, јер је исплативо, откуп је 100 одсто загарантован.

Извор: Општина Теслић