Бања Лука: Цијене сировина поскупљују пекарске производе

Предсједник Удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић рекао је Срни да су калкулације у сектору пекарске производње показале да би могло доћи до поскупљења ових производа за пет одсто, односно да би хљеб који је коштао двије КМ требало да буде 2,10 КМ.
Тривић је истакао да је то показатељ да се пекари сусрећу са великим проблемима.

“Не постоји никакав договор пекара, него је до тога довела лоша финансијска ситуација из претходног периода узрокована поскупљењем сировина, растом плата, а имамо и најаву повећања цијене струје”, рекао је Тривић.

Он је навео да ће се то све одразити на цијену хљеба – код некога прије, а код некога касније.

Тривић је истакао да послодавци у реалном сектору повећавају плате у складу са могућностима, те упозорио да је ситуација све тежа.

Он сматра да би од помоћи могле бити мјере Владе Српске, у смислу да се повећане исплате не опорезују.

“Наш порески систем је подстицајан, већ имамо закон о подстицајима за раст плата, те вам у одређеном периоду врате дио тих пореза и доприноса. Ако би се ишло на било какву помоћ, онда би то једино било могуће кроз измјене закона или повећање тог износа поврата”, навео је Тривић.

Када је ријеч о повећању најниже плате, он је подсјетио да је она у Републици Српској прошле године повећана два пута, те да не очекује велико повећање.

“Мислим да Министарство финансија има довољно стручног кадра да израчуна колико би то могло износити објективно, али генерално не очекујемо велики скок. Најнижа плата не би требало да буде ствар погађања, него математике, односно економије”, рекао је Тривић.

Извор: СРНА