Бања Лука: Добри резултати “Мајкрософт иновационог центра”

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић оцијенио је да ће “Мајкрософт иновациони центар” у Бањој Луци својим радом и оствареним добрим резултатима допринијети брендирању Бање Луке као софтверског града.
Комић, који је са амбасадором САД у БиХ Морин Кормак посјетио овај центар, рекао је да он даје посебан допринос развоју економије у Републици Српској и њеној конкурентности, јер успјешно обучава младе људе и “start up” компаније.
– Својим радом овај центар ће значајно допринијети да се створи позитивно окружење које ће обезбиједити да наши стручњаци у области информационих технологија /ИТ/ сарађују и остварују партнерство са водећим ИТ компанијама – рекао је Комић.
Он је навео да је “Мајкрософт иновациони центар” Бања Лука један од 160 мајкрософт иновационих центара у 60 земаља широм свијета, који су својим дјеловањем на својеврстан начин помогли да се оснује око 3.200 компанија.
Кормакова је истакла да “Мајкрософт иновациони центар” младима у Републици Српској, али и БиХ, пружа оно што им недостаје, а то је приступ савременим технологијама 21. вијека.
Она је изразила задовољство што је Америчка агенција за међународни развој /УСАИД/, са којом америчка Амбасада у Бих има одличну сарадњу, допринијела отварању иновационог центра у Бањој Луци.
– То је резултат и наше посвећености да помогнемо привредни развој у градовима широм БиХ – рекла је Кормакова и изразила наду да ће друштво наставити да подржава младе и оно што они раде у Иновационом центру.
Директор Иновационог центра Бања Лука Дарко Гверић рекао је да је до сада реализовано неколико пројеката које су финансирали америчка Амбасада и УСАИД, те да је више од 500 студената имало праксу у приватним компанијама.
– Захвални смо на указаном интересовању америчког амбасадора у БиХ о нашим резултатима, те условима рада и будућим плановима – навео је Гверић.
Директор компаније “Мајкросорфт” у БиХ Омар Кривошија каже да за ову америчку компанију отварање “Мајкрософт иновационог центра” у Бањој Луци представља велики успијех, јер је једини у БиХ.
– Осим што пружамо подршку старт-ап компанијама и самозапошљавању младих, настојимо да ово буде регионално мјесто за све мајкрософтове активности – рекао је Кривошија и оцијенио да је у БиХ присутна велика потреба за изучавањем и примјеном нових технологија.

Извор: СРНА