Бања Лука: Добри услови за формирање ИТ компанија

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је данас на округлом столу “Бањалука – софтвер сити – 2021″ да овај град има реалне шансе да већ 2021. године постане софтверски град. Комић је на скупу у Иновационом центру рекао да за формирање ИТ компанија постоје шансе у институционалном, законодавном и сваком другом погледу.
– То значи да је Влада Српске заједно са Министарством науке и технологије препознала снагу ИТ сектора. Ми смо формирали Агенцију за информационо друштво и „САРНЕТ“, а у међувремену је формиран и Иновациони центар Бања Лука, као и једини Мајкрософт иновациони центар у БиХ” –  навео је Комић.
Он је изразио наду да ће се у наредне четири године успјети у овим намјерама, иако постоје проблеми у смислу броја и доступности ИТ стручњака, што је недостатак у цијелом региону.
– Зато у погледу едукације морамо да уложимо додатне напоре – истакао је Комић и додао да ће округли сто помоћи у дефинисању смјерница за нову “Стратегију научног и технолошког развоја Српске 2017-2021.”
Директор Агенције за информационо друштво Српске Срђан Рајчевић каже да су информационо-комуникационе технологије /ИКТ/ једна од главних полуга развоја Српске у будућности.
– Желимо да на овом скупу видимо шта држава и град могу да ураде како би створили претпоставке да Бањалука добије епитет софтверског града 2021. године. Ми смо као агенција направили значајне кораке у том правцу, а Српска је једини ниво власти у БиХ који тренутно има модерну и европску легислативу у том смислу – нагласио је Рајчевић.

Он је додао да Бања Лука на овом плану има повољан географски и геостратешки положај с обзиром да се налази само седамдесетак километара од границе са ЕУ.
– Један од циљева је да се помогне младим креативцима и привредницима да се преорјенитишу на израду и развој софтверских апликација за извоз на тржиште ЕУ и за домаће тржиште јер је ИКТ једна од области у којој Српска може бити конкурентна развијенијим друштвима – поручио је Рајчевић.
Директор Иновационог центра /ИЦ/ Бања Лука Драго Гверић рекао је да су овдашња ИКТ предузећа и стартапи способни да већ након годину и по самостално изађу на тржиште без помоћи и подршке пословног инкубатора.
Он је најавио да ће ИЦ Бања Лука због недостатка радне снаге у ИТ сектору почети едукацију, како би прилагодили младе потребама тржишта рада.
Скупу су присуствовали представници 15 фирми које раде на производњи софтвера и ИТ услуга, те народни посланик Игор Радојичић.
Округли сто је организовао ИЦ Бања Лука уз подршку ресорног министарства.

Извор: СРНА