Бања Лука: Грант за опремање техничких школа

Директор Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа Маринко Ђукић потписао је данас у Бањој Луци са деканом Машинског факултета Дарком Кнежевићем уговор о реализацији пројекта “Успостављање регионалног центра за образовање одраслих и обављање практичне наставе на радном мјесту за ученике у металопрерађивачком сектору у Бањој Луци, Градишци, Лакташима и Теслићу”.
Укупан буџет за реализацију овог пројекта износи 360.900КМ, од чега 314.900КМ обезбјеђује Влада Швајцарске кроз програм ПриликаПлус који реализује Агенција, а преостала средства обезбиједиће партнери у пројекту.
“Средства ће се искористити за набавку опреме, машина и материјала као што су рачунари, ЦНЦ симулатори, машине за заваривање, хидрауличне машине и слично,  како би се могла провести квалитетнија практична настава и како би ученици који завршавају те школе боље савладали знања и вјештине које ће им требати за будућа радна мјеста”, рекао је након потписивања уговора директор Агенције Маринко Ђукић додавши да постоји могућност да се у програм укључе и одрасли који желе преквалификацију.
Декан Машинског факултета Дарко Кнежевић рекао је да је овај факултет покренуо активности које имају за циљ повећање не само квалитета образовања, него и конкурентности привреде Републике Српске у машинском сектору.
“Током претходне године ми смо реализовали велики пројекат са Републичком агенцијом за развој малих и средњих предузећа, а то је била обука професора средњих школа из машинске струке, а сада нам је циљ био да помогнемо у опремању средњих школа, а послије и да оформимо тренинг центар за обуку одраслих”, навео је Кнежевић.
Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић, који је присуствовао потписивању уговора, рекао је да се морају радити одређене промјене у образовном систему да бисмо образовали кадрове за индустрију који ће бити и квалитетни и способни да производе.
“У том правцу кренули смо у израду стратегије образовања, као и одређених законских прописа који су дали резултата”, истакао је Малешевић.
Он је нагласио да ће реализацијом овог уговора школске учионице бити квалитетније опремљене како би ученици могли стицати знања за лакше уклапање у процес производње.
“То је управо оно што нам је у ранијем времену недостајало, што смо обучавали ученике на једним машинама које су избачене из производног процеса, а онда када ученик дође у производњу, не може да се снађе”, навео је Малешевић.
Предвиђено вријеме трајања пројекта “Успостављање регионалног центра за образовање одраслих и обављање практичне наставе на рандом мјесту за ученике у металопрерађивачком  сектору у Бањој Луци, Градишци, Лакташима и Теслићу” је девет мјесеци.