Бања Лука: Иновације и предузетништво – покретачи развоја и запошљавања

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да Влада Српске и даље треба снажно да буде посвећена процесу реиндустријализације, јер у области раста индустријске производње лежи највећа могућност повећања бруто домаћег производа, а тиме и општег раста економије и развоја Српске.
Ђокић је подсјетио да је недавно усвојена Стратегија за развој малих и средњих предузећа у Српској до 2020. године, која чине више од 99 одсто укупне структуре привредних субјеката.
– Та Стратегија садржи стратешке правце кретања у области подстицања на предузетништво и укупне економске активности која се на то односи – рекао је Ђокић данас у Бањој Луци на научно-стручној конференцији „Иновације и предузетништво-покретачи развоја и запошљавања“.
Када је ријеч о конференцији, Ђокић је рекао да када год је то могуће користи прилику да се одазове на овакве скупове како бих чуо ставове стручњака из ове области са Економског факултета које Влада Републике Српске уважава.

Бањалука - научно-стручна конференција

Бањалука – научно-стручна конференција

Помоћник министра науке и технологије Републике Српске Биљана Војводић рекла је да је одржавање оваквих скупова важно зато што су иновације и предузетнишво генератори свеукупног друштвеног развоја.
– Сматрам да одржавање оваквих скупова дефинитивно доприноси оној трећој компоненти Универзитета која је у фокусу европских истраживачких програма, а то је комерцијализација знања која се не може вршити без иновација – истакла је Војводићева.
Она је напоменула да Министарство науке и технологије Републике Српске кроз своје програмске активности подстиче развој иноваторства и нових технологија.
Декан бањалучког Економског факултета Станко Станић рекао је да очекује да ће закључци са овог скупа доћи на радни сто ресорних министара Српске, те Привредне коморе Републике Српске.
– Вјерујем да ћемо заузети курс да оно што буду закључци на нашим конференцијама буде у функцији развоја привреде и институција у Српској – истакао је Станић.
Директор Сектора гранских удружења у Привредној комори Републике Српске Перо Ћорић рекао је да Привредна комора и привредници очекују већу сарадњу између научних институција, привреде и факултета.
– Само знањем, квалитетним људима и новим технологијама можемо остварити искорак и производ за тржиште у Европи и свијету – рекао је Ћорић.
Данашњу конференцију у Бањој Луци организовали су Економски факултет, Привредна комора Републике Српске и Центар за иновације, предузетништво и ревитализацију предузећа.
Извор: СРНА