Бања Лука: Компаније из Њемачке, Аустрије, УАЕ, Турске заинтересоване за улагања у РС

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић на маргинама првог Инвест форума у Бањалуци, разговарао је са више иностраних привредних делегација о могућностима улагања у Републику Српску.

Премијер је подржао намјеру респектабилне њемачке компаније Мубеа да своје пословне активности прошири на Прњавор, гдје намјеравају отворити фабрику за производњу аутомобилских дијелова са више од 1.000 запослених.
У разговору са Гералдом Шрамелом (Gerald Schrammel), директором ове компаније, премијер Вишковић дао је недвосмислену подршку плановима њемачке компаније за отпочињање пословних активности у Српској, истичући да ће Влада дати конкретну и видљиву подршку овој гринфилд инвестицији.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић састао се и са директором у инвестиционом тиму компаније Alcazar Energy из Уједињених Арапских Емирата, господином Пјотром Волошченком (Piotr Woloszczenko), а главна тема разговора била је заинтересованост компаније Alcazar Energy за улагање у Републику Српску, нарочито у области обновљивих извора енергије, као што су вјетар и соларна енергија. Током састанка, саговорници су размијенили информације о пословним идејама и намјерама компаније Alcazar Energy на тржишту Републике Српске.
Представници турске групације Догуш (Dogus) изразили су спремност да своје пословне активности прошире и на Републику Српску.

Током састанка са Вишковићем, директор пословног развоја турске компаније, Ali Baru Alsirt – који је учествовао на инвестиционој конференцији у Бањалуци – пренио је интерес ове компаније за ширење пословања и на Републику Српску.

Такође, премијер Вишковић састао се и са представницима аустријске компаније Infiniti medija (Infinity media), једним од учесника јучерашње инвестиционе конференције. Током састанка са директором ове компаније Петером Штарком (Peter Stark), премијер Вишковић представио је инвестиционе предности Републике Српске, истичући повољан географски положај, инфраструктурну повезаност те стимулативну пореску политику и пословно окружење.

Привредници из Кине представили су Вишковићу компаније из разних привредних грана од трговине, пољопривреде, финансија, прерађивачке индустрије, ИТ сектора, те су овом приликом изразили жељу за сарадњом у области дрвопрераде, прераде морских плодова у Републици Српској и њиховог пласирања на тржиште ЕУ, као и интерес за оснивањем кинеске банке на територији Републике Српске.

Такође, представници кинеске делегације су истакли да постоји заинтересованост за сарадњом у области пољопривреде која би била заснована на међусобној трговини.
Премијер Вишковић разговарао је и са регионалним менаџером за Европу организације AIM Global foundation из Уједињених Арапских Емирата Кингом Кржимовском (Kinga Krzymowska).

Она је истакла да је ова међународна организација у потпуности посвећена оснаживању свјетске привреде, јачању ефикасних стратегија, промоцији и омогућавању прилика за економску продуктивност и експанзију.

Предсједнику Владе Републике Српске представљен је Годишњи инвестициони конгрес – “AIM Congres”, који организује ова међународна фондација. Овај конгрес окупља инвеститоре, компаније и владине институције из цијелог свијета како би разговарали о могућностима и трендовима улагања. Фондација дјелује као инвестициона платформа која се бави повезивањем заинтересованих инвеститора и релевантних државних институција.

Састанцима је присуствовао и Дражен Врховац, директор Инвестиционо-развојне банке, која је заједно са Владом Републике Српске организатор “Инвест форума”.

Извор: ba.ekapija.com