Бања Лука: Министар индустрије, енергетике и рударства посјетио Републичку агенцију за развој МСП

Републичку агенцију за развој малих и средњих предузећа данас је посјетио министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић који је са директором Агенције Маринком Ђукићем и сарадницима разговарао о најзначајнијим активностима које Агенција тренутно проводи.
Данашња посјета била је у функцији оперативне реализације недавно усвојене Стратегије развоја МСП у Републици Српској 2016-2020 у оквиру које и Агенција има бројне активности.

dsc_0604
Министар Ђокић похвалио је овом приликом резултате које Агенција остварује у контексту подршке и подстицања развоја малих и средњих предузећа и предузетништва у Републици Српској.
-Треба имати у виду да је у Републици Српској 99,8% свих регистрованих привредних друштава из категорије малих и средњих предузећа што значи да ће још дуго времена наша економија почивати на резултатима које ће остваривати ова структура привредних субјекта. И зато је ова агенција за нас од изузетно великог значаја. Они су то кроз низ досадашњих  пројеката и потврдили. Ова агенција има добру сарадњу не само на простору РС, него се путем Европске мреже предузетништва развија и на знатно шири простор, на глобалном нивоу гдје желимо да будемо присутни, и већ видимо бројне ефекте и предности који су у претходном периоду  остварени кроз наше чланство у тој асоцијацији.
Министар је истакао да постоји застој у верификацији програма COSME у институцијама БиХ због чега наши привредници не могу да користе значајна средства, па је упозорио одговорне да убрзају ту активност. Директор Агенције најавио је данас и Други форум о привредној сарадњи Републике Српске и Србије који Агенција у сарадњи са Развојном агенцијом Србије организује у Новом Саду од 17. до 19. новембра.
– У оквиру форума, под окриљем Европске мреже предузетништва, биће организовани пословни сусрети на којима ће осим предузећа из Србије и Српске учествовати и предузећа из Мађарске, Румуније, Бугарске, Словеније, а најављено је учешће предузећа из још неких земаља. Рок за регистрацију је 14. новембар па овом приликом позивам сва наша предузећа која имају интерес да се пријаве. То ће бити добра прилика да се привредници, окупе, разговарају, да понуде своје производе и услуге, разговарају са партнерима из других земаља и тако унаприједе своју производњу и пласман својих производа – истакао је Ђукић.
Форум је подржала Влада РС и ресорно министарство па је министар Ђокић нагласио да је форум одлична прилика за још јаче повезивање двије републике, али и допринос даљем развоју наше економије.