Бања Лука: Научно-технолошки парк покретач развоја иновативног екосистема

Представник Развојне агенције Репулике Српске присуствовао је јуче конференцији “Научно-технолошки парк – основни покретач развоја иновативног екосистема Републике Српске” на којој су представљене активности и планови недавно формираног Научно-технолошког парка, као и знања и искуства оваквих институција из Србије.

Директор Научно-технолошког парка Републике Српске Никола Драговић рекао је да је врло значајно чути конкретна искуства и на који начин Фонд за развој иновација Србије помаже субјекте иновационог екосистема да још више унаприједе и усаврше комерцијализацију својих иновација.

Директор Научно-технолошког парка Београд Гордана Грковић Даниловић истакла је да научно-технолошки паркови имају много тога за понудити младим људима и иновативним компанијама у процесу креирања иновационог система. Србија, како каже, зна колико је важно имати и стварати иновациони екосистем, те колико је важна подршка ресорног министарства.

Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир изјавио је да је циљ да се покрену и реализују пројекти у области науке, као и да ће научно-истраживачки потенцијал бити стављен у фокус рада Научно-технолошког парка Српске.

Министар је уочи истакао да је Научно-технолошки парк замајац који ће помоћи новим генерацијама у развоју високе технологије.

“Очекујемо од тима који води Научно-технолошки парк и тима Министарства да вриједно раде и да завршимо оно што смо планирали за ову годину, а то је институционално и кадровско јачање и надам се почетак радова на згради парка”, рекао је министар Будимир.

Он је истакао да Српска има капацитет да започне пројекте, јер то представља Научно-технолошки пар. Министар Будимир се захвалио на подршци коју Српској пружа и ресорно министарство Србије, те изразио наду да ће сарадња у наредном периоду бити додатно проширена.

Министарка науке, технолошког развоја и иновација Србије Јелена Беговић рекла је да Србија има искуство које жели да подијели како би млади људи добили шансу да знањем креирају економију.

Влада Републике Српске усвојила је прошле године информацију о оснивању првог Научно-технолошког парка у Српској чији је циљ убрзан технолошки развој у складу с добрим примјерима међународне праксе. Научно-технолошки парк Српске треба да привуче иновативне, технолошко развојне компаније, домаће и стране и да створи услове за развој економије засноване на знању, односну комерцијализацију иновација насталих у процесу истраживања и развоја те тако поспјеши развој и извоз производа и услуга.

У Научно-технолошки парк биће уложено укупно 19 милиона евра за изградњу, опремање и остале трошкове. Оснивачи Научно-технолошког парка Српске су Влада Републике Српске и Универзитет у Бањалуци.

Успостављање и изградња капацитета Научно-технолошког парка Републике Српске су подржани кроз пројекат Развојног програма Уједињених Нација у БиХ, финансиран од стране Италијанског фонда за иновативне пројекте и Развојне банке Савјета Европе.