Бања Лука: „NCR“ запошљава стотину људи

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да ће Влада Српске обезбиједити два милиона КМ кроз двије транше, по милион годишње, као подршку за запошљавање стотину људи у Бањој Луци ове и стотину наредне године у компанији “NCR”.
– Ријеч је о улагањима по милион КМ током двије године, а поврат који ми очекујемо у року од три године кроз порезе и доприносе износи три и по милиона КМ – појаснила је премијер Српске након потписивања уговора о додјели средстава за реализацију програма подршке запошљавању у области услуга које су предмет међународне трговине са компанијом “NCR”.
Уговор су потписали министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић и замјеник директора овог предузећа Владан Живановић.
Цвијановићева је поручила да је ријеч о исплативој инвестицији, којом се даје подршка запошљавању, гдје ће се кроз плате радника, порезе и доприносе вратити већи износ од уложеног.
– У томе видимо перспективу и зато смо се руководили подршком коју даје Влада Србије, јер је ова компанија недавно потписала нови уговор који би подразумијевао додатних 1.700 радника који ће радити у Србији. Наше амбиције су да то слиједимо, иако ми нећемо моћи постићи тај број радника, јер у том смислу нисмо ни упоредиви са Србијом. Очекујемо да ће бити запослено више од 200 радника, колико је предвиђено уговором – нагласила је Цвијановићева.
Према њеним ријечима, дугорочни планови и разговори које воде Влада Српске и ово предузеће односе се на обезбјеђивање неколико година континуитета и позиционирања на тржишту, те стварања базе кроз упошљавање одређених кадрова.
– Цијеним и да ће сарадња са нашим универзитетима допринијети да имамо квалификоване људе који ће моћи радити у оквиру једне глобалне мреже, за нас дјелатности која је непозната, јер такве активности нема у БиХ, нити је посебно присутна у цијелој регији, због чега смо на неки начин лидери због чега сам задовољна – закључила је Цвијановићева.
Она је нагласила да је потписивањем уговора Српска потврдила да је дио глобалне активности које спроводи ова респектабилна компанија, подсјећајући да су контакти са “НЦР” почели још 2015. године посредством Представништва Српске у Вашингтону.
– Тада је то изгледало као велики сан да ћемо ући у аранжман који би требало да допринесе отварању нових радних мјеста, али и позиционирању Републике Српске у оквиру једне глобалне мреже и пословних активности из овог домена – додала је Цвијановићева.
Она сматра да је ријеч о добро плаћеним радним мјестима с обзиром на обавезу која је предвиђена уговором да 25 одсто кадра буде високообразовано.
– Ово је важан подухват и задовољни смо што смо у прилици да започнемо овако добру сарадњу и створимо солидну основу за будућу сарадњу са једном овако моћном и свјетски признатом компанијом, која је 2016. године остварила приход од 6,5 милијарди долара – нагласила је Цвијановићева.
Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је да ће, према потписаном уговору, Влада обезбиједити подстицаје у висини од 10.000 КМ по раднику, за 200 радника, односно укупно два милиона КМ.

– Пола износа биће исплаћено ове године, а наредне године, када буде постигнута пуна запосленост од 200 радника, исплатићемо и други дио средстава. На тај начин подстичемо да дође до реализације овог посла – додао је Комић.
Према његовим ријечима, објективна рачуница показује да ће улагање Владе кроз порезе и доприносе бити враћено.
– Очекујемо да се настави овај тренд и да ово буде дугорочан посао, а онда ће ефекти бити све већи – сматра Комић.
Он је нагласио да ће ови подстицаји допринијети повећању конкурентности Републике Српске у односу на окружење и привлачењу специфичних инвеститора.
– С циљем обостране заштите интереса, уговором између Владе Српске и “NCR” Бањалука дефинисано је да се у наредне двије године запосли 200 радника, од чега 25 одсто њих са високом стручном спремом и тренутно планираном просјечном бруто платом новозапослених радника 1.512 КМ, односно у износу који је једнак или већи од просјечне бруто плате у Републици Српској – додао је Комић.
Он је додао да се овим уговором компанија обавезала да не смањује број запослених у периоду од три године од достизања пуне запослености /200 радника/.
– Овај уговор је и порука да је Српска погодно и пожељно мјесто за инвестирање. Улазак респектабилне америчке компаније на тржиште Српске је и показатељ сигурности пословања на овом подручју, јер је то знак да су задовољени високи стандаради – сматра Комић.
Замјеник директора компаније “НЦР” Бањалука Владан Живановић рекао је да се ова компанија, као лидер у домену услуга софтверске природе и технолошка компанија која постоји више од 130 година, данашњим уговором обавезује на дугорочно присуство у региону.
– Наше операције у Београду су прешле 2.000 запослених. Прошлог мјесеца потписали смо још један уговор у Београду којим ће наше операције у наредне три године да доведу до 3.700 запослених и онда је било логично да посматрамо цијели регион и покушамо идентификовати младе, талентоване и образоване, који су спремни да се придруже компанији као што је наша – појаснио је Живановић.
Према његовим ријечима, запослени ће пружати подршку из центра у Бањалуци који ће бити номинално опредјељен да ради софтверску подршку технолошке природе за кориснике компаније из домена услуга које ће бити пружане на глобалном нивоу.
Он је истакао да је ова компанија дошла у Српску да би остала, а уговорна обавеза је да буду присутни барем пет година.
– Урађене су неке припремне радње, регистровали смо компанију, тако да сада слиједи оперативни дио посла у којем ћемо бирањем кадрова и креирањем програма едукације доћи до тога да можемо врло брзо пружати операције. Резултати ће се моћи видјети већ у наредних неколико мјесеци – нагласио је Живановић.
Америчка компанија “NCR”, чије је сједиште у Џорџији, има традицију дугу 130 година, а широм свијета запошљава више од 32.000 људи.
Приход компаније у 2015. години био је 6.373 милијарди долара /43 одсто од производа и 57 одсто од услуга/, док је приход у прошлој години био већи за три одсто и износио је 6.540 милијарди америчких долара.

Извор: СРНА