Бања Лука: Нова правила за извознике хране и пића из БиХ у САД

Компанија Register Corp која пружа савјетодавне услуге и административну помоћ произвођачима и извозницима хране и пића из БиХ у области добијања сагласности од Агенције за храну и лијекове Сједињених америчких држава, добила је информацију о новим правилима које треба да испоштују извозници хране и пића из БиХ у САД: – Захтјев Агенције за храну и лијекове – FDA за обнављањем регистрације субјеката за производњу хране (31. децембар 2020. године).

Закон о модернизацији сигурности хране захтјева да прехрамбени објекти обнове своју регистрацију код FDA у периоду између 1. октобра 2020. године и 31. децембра 2020. године.

Пошиљкама из БиХ може бити одбијен улаз у САД ако повезани субјект за производњу хране није правилно обновио регистрацију, преноси сајт Привредне коморе РС.

Од 2020. године уз регистрацију објекта за производњу хране потребно је приложити тзв. Unique Facility Identifiers (UFI).

– Нови захтјеви који се односе на означавање етикетама од 1. јануара 2021. године су:

FDA је недавно финалиузирала нова правила која се тичу значајних промјена у нутритивним таблицама на етикетама за храну, напитке и прехрамбене суплементе.

Грешке у етикетама су један од основних узрока за задржавање извозних пошиљки.

Компаније из БиХ које намјеравају извозити у САД треба да прегледају све етикете на производима како би процијениле њихову усклађеност, те извршиле потребне измјене, односно испоштовале захтјеве за додатним техничким и другим информацијама.

Рок је 1. јануар 2021. године за произвођаче који остварују мање од 10 милиона УСД зараде од продаје на годишњем нивоу, док је јануар 2020. гдоине био рок за компаније које остварују већи приход.

Регистар Corp нуди услуге и подршку извозницима из БиХ у испуњавању наведених FDA захтјева.

Извор: ba.ekapija.com