Бања Лука: Нова прилика за добијање бесповратних средстава из Challenge fonda

Привредни субјекти са подручја Босне и Херцеговине и Шведске по шести пут могу аплицирати за бесповратна средства из Challenge фонда. Јавни позив отворен је до 12. фебруара/вељаче 2021. до 16:00 сати.

Расположиви фонд за овај позив је око 420.000 ЕУР. Средства су намијењена привредним субјектима са иновативним идејама, производима или услугама које могу довести до смањења незапослености, повећања конкурентности и одрживог друштвено-економског развоја у БиХ.

За потенцијалне кориснике из категорије startup-a, који су регистровани најмање шест мјесеци, предвиђен је максимални износ гранта до 10.000 еура, док корисници из категорије микро, малих и средњих предузећа до 250 запослених, који обављају дјелатност дуже од двије године, могу рачунати на подршку у максималном износу до 30.000 еура. Апликанти морају обезбиједити и минимално властито учешће од 50% укупне вриједности предложеног пројекта, чија реализација не може бити краћа од 3 мјесеца нити дужа од 6 мјесеци.

Све пристигле пријаве биће оцијењене у складу са три основна критеријума – иновативност, изводљивост и одрживост пословне идеје и друштвена корист. Приликом евалуације, предност имају властите иновације привредних субјеката у односу на набавку готовог иновативног рјешења производа или набављене технологије, које ће допринијети развоју новог производа, услуге или процеса на тржишту, те имати ширу друштвену корист.

Пријаве на овај позив морају бити поднесене искључиво у електронској форми на сајту www.c2c.ba у складу с упутствима која се налазе у документу Водич/Смјернице за апликанте. Овај документ је саставни дио Апликационог пакета којег можете преузети на овом линку .

За додјелу бесповратних средстава из Challenge фонда на претходних 5 позива пријављено је 2574 апликација. До сада је имплементирано 89 пројеката који су подржани са око 1,816.000 еура, а у току је имплементација још 70 пројеката.

Укупни распложиви Challenge фонд је око 3,9 милиона еура.

Challenge фонд успостављен је у оквиру пројекта Challenge to Change који финансијски подржава Шведска агенција за међународни развој и сарадњу /Sida/, а проводе га Сарајевска регионална развојна агенција СЕРДА и Развојна агенција Републике Српске. Партнер у пројекту је и регион Остерготланд, Источна Шведска.