Бања Лука: Одржана радионица за институције које се баве посредовањем у запошљавању

Развојна агенција Републике Српске у оквиру пројекта „Изградња дигиталних предузетничких капацитета код старијих особа кроз иновативне тренинг системе“ – eDigiStars одржала је данас  радионицу за представнике институција које се баве посредовањем у запошљавању. Радионица је одржана онлајн путем Zoom платформе, а присустовало је 20 учесника из ЈУ Завод за запошљавање Републике Српске и Агенције Спектар.

Представници Развојне агенције Републике Српске упознали су учеснике радионице са пројектом и потребама незапослених лица, старијих од 50 година, у дигиталној области. Током радионице, учесницима је детаљно презентован POWERYOU алат намијењен представницима институција које се баве посредовањем у запошљавању.  Алат садржи смјернице за мотивисање старијих особа како би се укључили у eDigiStars  пилот обуке за унапређење дигиталних вјештина које ће се проводити у првој половини 2022. године.

Пројекат eDigiStars је суфинансиран из средстава ERDF, IPA и ENI фондова у оквиру Interreg Дунавског транснационалног програма у којем учествује 14 партнера укључујући и Развојну агенцију Републике Српске, као јединог партнера из Босне и Херцеговине. Водећи партнер у пројекту је Innoskart – ИКТ кластер (Innoskart Business Development Nonprofit Ltd) из Мађарске, а остали партнери у пројекту су из Аустрије, Румуније, Словеније, Мађарске, Чешке Републике, Босне и Херцеговине, Украјине и Бугарске. Пројектни конзорцијум чини и 5 придружених стратешких партнера из Мађарске, Украјине, Аустрије, Чешке Републике и Словеније. Пројекат је почео да се проводи 01. јула 2020. године, а предвиђено вријеме трајања пројекта је 30 мјесеци.

Циљ пројекта је развој одрживог екосистема који ће омогућити старијим особама запослење или самозапослење кроз изградњу дигиталних вјештина