Бања Лука: Отворен Мајкрософт иновациони центар

У Бањој Луци јуче је отворен први “Мајкрософт иновациони центар” у БиХ, са циљем подршке изумима и економском развоју, који се темеље на производњи софтверских рјешења.
Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је да је ово преломан моменат у сфери информатизације друштва.
-Чињеница је да се наша борба у тој сфери базира на нашим капацитетима знања, па је ово значајан корак за нас – рекао је Комић.
Он је навео да је Влада Републике Српске обезбиједила простор, опрему и људе за рад иновационог центра, док компанија “Мајкрософт” обезбјеђује софтвер, тренинге и приступ одређеним порталима.
Према његовим ријечима, циљ оснивања овог центра је обука младих људи, усавршавање вјештина, помагање оснивања компанија из области ИТ сектора, подизање нивоа конкурентности, те отварање нових радних мјеста.
-Ово је један од 130 „Мајкрософтових“ иновационих центара основаних у 60 земаља, који су помогли оснивање више од 3.000 компанија”, рекао је Комић.
Директор Иновационог центра Бања Лука Драго Гверић рекао је да ће се кроз овај споразум са компанијом “Мајкрософт” у Бањалуци одржавати најновији тренинзи и бити представљена најновија технолошка достигнућа.
-Младим људима ће бити понуђени различити инструменти и алати, да започну сопствени бизнис, остану у пословном инкубатору, оснују предузеће и да се самозапосле – рекао је Гверић.
Директор комппаније “Мајкрософт” у БиХ Омар Кривошија изразио је задововољство што је у Бањалуци отворен први “Мајкрософт иновациони центар” у БиХ.
-Ово је плод дугогодишње сарадње са Министарством науке и технологије Републике Српске и надам се да ће овај центар пружати могућности за све оне који су окренути према иницијативама да то и остваре – рекао је Кривошија.
Отварању “Мајкрософт иновационог центра” присуствовао је и шеф бањалучке канцеларије америчке Амбасаде у БиХ Едврад Галагер.

извор: СРНА