Бања Лука: Отворени „Дани поља стрних жита“

Strna Zita

Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић отворио је данас у Бањој Луци манифестацију “Дани поља стрних жита” на којој су представљени резултати научноистраживачког рада и сортимената стрних жита Пољопривредног института Српске.
Комић је рекао да су најпрепознатљивији резултати истраживачког рада ове институције стварање властитог сортимента стрних жита, као једине такве пољопривредне институције у БиХ.
Он је оцијенио да Српска има повољне услове за пољопривредну производњу, односно производњу здраве хране као ресурса који је ограничен, јер су процјене да су у свијету прехрамбени капацитети за осам до десет милијарди становника.
– Људска популација се убрзано увећава, као и потрошња хране и воде. Дневно је у свијету потребно припремити око 22 милијарде оброка – рекао је Комић.
Директор Пољопривредног института Републике Српске Војислав Тркуља рекао је да су представљене нове сорте тритикалеа, пшенице, ражи, зоби, јечма, а које постижу изузетно добре приносе у домаћим агроеколошким условима.
Он је навео да Институт има укупно 43 властите сорте стрних жита, крмног и индустријског биља, поврћа, као и хибриде кукуруза.
– До сада је у Институту створено 12 сорти пшенице, по двије сорте јечма и тритикалеа, по једна сорта ражи и зоби, десет хибрида кукуруза, по четири сорте соје и луцерке и друго – навео је Тркуља.