Бања Лука: Партнери у пројекту SMEnergy упознати са потенцијалима обновљивих извора енергије у Српској

Представници Развојне агенције Републике Српске данас су учествовали на онлајн радионици у склопу пројекта „Сервисни центри и пут трансформације за већи удио коришћења обновљиве енергије у малим и средњим предузећима – SMEnergy“ на којој су остале партнере упознали са потенцијалима обновљивих извора енергије у Републици Српској.

„SMEnergy“ пројекат суфинансира Европска унија у оквиру Interreg Дунавског регионалног програма. Циљ пројекта је стварање пилот мреже сервисних центара у земљама учесницама у пројекту како би се ојачала подршка енергетски интензивним МСП у убрзавању транзиције ка усвајању обновљивих извора енергије.

Марица Берић, руководилац  Одјељења за стратешко планирање развоја МСП и предузетништва Развојне агенције Републике Српске, рекла је да су обновљиви извори кључни за производњу електричне енергије у Српској, као и да је 2018. године сврстана међу седам најбољих земаља по учешћу обновљиве енергије у бруто потрошњи.

– У последњој деценији повећана су улагања у обновљиве изворе енергије као што су хидроелектране, соларне електране и вјетроелектране – истакла је Берићева.

Партнери су упознати и са мјерама подршке зеленој енергији у Републици Српској.

Пројектиним партнерима на састанку су представљени резултати истраживања о потенцијалу вјетроелектрана, хидроелектрана и соларних електрана у Републици Српској.