Бања Лука: Побољшан положај жена у предузетништву

У Републици Српској предузетништво код жена се развија у континуитету, а унапређењу њиховог положаја и улоге доприноси и Стратегија за период 2019-2023. година, којом се предвиђа финансијска, те подршка у едукацији, промоцији и удруживању жена, речено је Срни у Министарству привреде и предузетништва Српске.
Из Министарства подсјећају да је Република Српска тренутно једина у региону која посједује стратешки документ посвећен женском предузетништву.

Период пандемије посебно је утицао на пословање жена предузетника, јер више од 50 одсто њих послује у услужном сектору, који је претрпио највеће посљедице.

“Без обзира на посљедице пандемије, ипак је видљив опоравак и боља перцепција предузетништва жена у јавности. Осим Министарства привреде и предузетништва, подршка предузетницама је омогућена и кроз активности Џендер центра Владе Републике Српске, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Развојне агенције, те Привредне коморе Српске”, истакли су у ресорном министарству.

Према подацима Пореске управе Републике Српске, у 2021. години жене су биле власници 10.812 субјеката /правних лица и самосталних предузетника/ или 25,69 одсто од укупног броја субјеката, те сувласници 874 субјекта или 2,08 одсто од укупног броја субјеката у Републици Српској.

Када је ријеч о дјелатностима, субјекти у којима су жене власници углавном послују у области трговине, угоститељства и хотелијерства, стручним научним и техничким дјелатностима, те прерађивачкој индустрији.

У субјектима у којима су жене власници бизниса било је запослено 23.121 лице или 11,76 одсто од укупног броја, док је у субјектима гдје су жене сувласници било запослено 7.578 лица, односно 5,09 одсто од укупног броја запослених.

Када се посматра географска распострањеност, највећи број жена власника бизниса је на подручју Бањалуке и околних општина.

У 2021. години жене су регистровале 24,58 одсто од укупног броја регистрованих бизниса.

Према подацима Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ/, жене предузетници, власници правних лица су у 2021. години оствариле шест одсто укупних пословних прихода малих и средњих предузећа, затим 5,9 одсто прихода од продаје учинака на иностраном тржишту /извоз/, те 8,7 одсто од укупно остварене добити малих и средњих предузећа.

Из ресорног министарства су напоменули да женама у предузетништву доступни подстицаји који се одобравају у складу са испуњавањем услова и критеријума.

На подстицаје Министарства, који су планирани и у овој години, од укупног броја субјеката конкурисало је око 15 одсто субјеката у власништву жена.

“Министарство привреде и предузетништва планира израду новог стратешког документа за подршку предузетништву код жена, те креирање нових мјера, које требају допринијети јачању постојећих субјеката и регистровању нових. Циљ је да се документ креира на основу приједлога самих предузетница, као и њихових организација и удружења, те уз подршку других институција и донатора”, рекли су у Министарству привреде и предузетништва.

Према њиховим ријечима, осим стандардних мјера које су битне за пословање -унапређење пословног амбијента, подстицаји, едукација и промоција, важно је успоставити и менторску подршку за потенцијалне нове жене предузетнике.

Бањалучанка Маја Бранковић прије 10 мјесеци регистровала је рачуноводствени биро и сматра да су за оснивање и управљање фирмом подједнако способни и мушкарци и жене.

Бранковићева је у изјави Срни рекла да је највећи проблем код оснивања фирме новац, јер се регистрација мора платити, као и набавка опреме, односно основних средстава за рад.

“Влада Републике Српске и министарства нуде разне субвенције и грантове, али за одређене групе грађана који су незапослени или су социјални случајеви и то поздрављам. Ја не припадам овим групама, али је значајно што републичке институције пружају подршку одређеним категоријама становништва”, рекла је Бранковићева.

Она је рекла да јој је мотивација била флексибилније радно вријеме, те могућност да више времена проведе са породицом.

Према њеним ријечима, процедуре приликом оснивања фирме нису представљале велики проблем.

“Посао у бироу тренутно добро функционише и задовољна сам како је протекла прошла година. У новој години очекујем више ангажмана”, закључила је Бранковићева.

Извор: СРНА