Бања Лука: Подизање конкурентности и иновације у малим и средњим предузећима

Привредна комора Републике Српске почела је реализацију пројекта Центар за дигитализацију, подизање конкурентности и иновације у малим и средњим предузећима – Dig IT укупне вриједности 484.379 КМ, чији је циљ подизање конкурентности и иновационих капацитета извозно оријентисаних малих и средњих предузећа у металском сектору.

У суфинансирању овог пројекта, чија ће реализација трајати 18 мјесеци, ЕУ учествује са 383.998 КМ путем пројекта EU4biznis, саопштено је из Привредне коморе Српске.

Пројектом ће се успоставити и ојачати Центар за дигиталну трансформацију Привредне коморе Српске кроз који ће се обучити 10 ИТ консултаната за израду дигиталних мапа и дигиталних стратегија у циљаним привредним субјектима.

Током реализације Dig IT пројекта предвиђен је већи број пројектних активности усмјерених на повећање свијести компанија о значају и неопходности дигиталне трансформације, као и њиховог знања о процесима које доноси дигитализација која предузећима омогућава пословну оптимизацију, смањење трошкова и повећање продуктивности.

Јачањем конкурентности компаније ће повећати продају и пласман својих производа на домаћем и иностраном тржишту и на тај начин обезбиједити нова радна мјеста.

Привредна комора Републике Српске ће кроз Центар за дигиталну трансформацију, а у сарадњи са партнерима, развити одрживу стандардизовану подршку за мала и средња предузећа у процесу дигиталне трансформације, те пружити подршку предузећима у овим процесима.

Партнери на овом пројекту су Подручна привредна комора Бањалука, Иновациони центар Бањалука, те компаније Сага НФГ из Бањалуке и Topinox из Прњавора.

Пројекат EU4biznis подстиче развој предузетништва, извозно оријентисаних сектора, туризма и пољопривреде, као и рурални развој с циљем јачања економије БиХ.

Његова вриједност је 16,1 мил ЕУР, а заједнички га финансирају ЕУ са 15 мил ЕУР и Њемачка са 1,1 мил ЕУР.

Извор: ba.ekapija.com