Бања Лука: Подршка малим пољопривредним произвођачима

Гарантни фонд Републике Српске предлаже успостављање гарантне линије којом би се подржавало кредитирање малих пољопривредних произвођача, а за коју би Међународни фонд за пољопривредни развој /IFAD/ дао контрагаранцију овом фонду.
“Уз контрагаранцију, Гарантни фонд би могао да гаранцијом обезбјеђује и до 70 одсто кредита, чиме би се ризик код банака значајно смањио, а спремност за кредитирање повећала”, саопштено је из овог фонда након састанка министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске Саве Минића и вршиоца дужности директора Гарантног фонда Невена Бућана.

Колики је мултипликатор код оваквог вида финансирања говори чињеница да би уз један милион КМ IFAD контрагаранције, Гарантни фонд могао гарантовати и до пет милиона КМ кредита пољопривредним произвођачима.

“Оваква линија би могла одмах да се уведе, обзиром да Гарантни фонд посједује сво неопходно знање, искуство и техничке могућности”, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да Гарантни фонд Републике Српске нема никакве препреке да се укључи у пројекат IFAD-a за финансирање приватних предузећа која даље кредитирају своје кооперанте – мале фармере, јер такве гарантне линије Гарантни фонд већ има у свом портфељу.

Минић је изразио спремност ресорног министарства за проширење сарадње са Гарантним фондом i IFAD-ом.

Пруживши подршку прједлозима Гарантног фонда, Минић је предложио одржавање састанка и консултација са својим помоћницима, те са представницима удружења пољопривредника, након чега би биле креиране адекватне гарантно-кредитне линије за помоћ у превазилажењу актуелних проблема у пољопривреди.

У саопштењу се подсјећа да је у свјетлу претходно одржаних консултација са представницима IFAD-a, Гарантни фонд Републике Српске осмислио и предложио нове иновативне видове сарадње, а све у складу са Законом о Гарантном фонду и директивама IFAD 13.

Извор: СРНА