Бања Лука: Породичне фирме генератор новог запошљавања

Породичне фирме су једини могући генератор новог запошљавања и једини здрави дио привреде у Републици Српској, рекао је данас у Бањој Луци Драган Мочевић, аутор пројекта “Породичне фирме-стуб развоја економије Републике Српске”.
Мочевић је прије почетка предавања о породичним фирмама у Српској навео да 97 одсто предузећа у Српској спада у категорију приватних компанија.
– Велики изазов који стоји пред тим фирмама је трансфер генерација са оснивача на насљеднике. Свјетски проценат је да 72 одсто фирми не преживи тај трансфер – рекао је Мочевић.
Он је нагласио да је важно да се домаће компаније што боље припреме за ту генерацијску транзицију.
– Немамо традицију у управљању породичним фирмама и зато је битно да оснивачи, власници и наследници уче о томе како да што боље управљају својим фирмама – рекао је Мочевић.
Директор брокерског дилерског друштва “Адвантис брокер” Бранко Кецман објаснио је су домаће фирме у првом стадијуму развоја, односно оснивачи су још активно укључени у пословање компаније.
– То је доста велики системски проблем који у наредним годинама може значајно утицати на економију Републике Српске – указао је Кецман.
Он је напоменуо да приватне компаније, које су настале 1990-их година, имају стабилну финансијску позицију, али и проблем у организацији, посебно када је ријеч о породичном аспекту у управљању.
Предавање о породичним фирмама у Републици Српској организовао је Центар за едукацију “Про едука”, у сарадњи са Подручном привредном комором Бања Лука.

Извор: СРНА