Бања Лука: Потписани уговори о концесији за изградњу соларних електрана у Невесињу

Јуче су у Министарству енергетике и рударства у Бањалуци потписана два уговора о концесији за изградњу и кориштење двије соларне електране на подручју општине Невесиње.

У питању су Уговор о концесији за изградњу и коришћење соларне електране M SOLAR, који је министар Ђокић потписао са директором предузећа M SOLAR из Невесиња Мирком Караћем и Уговор о концесији за изградњу и коришћење соларне електране MDD ENERGY, који је потписан са директором предузећа MDD ENERGY из Невесиња Милисавом Ђурасовићем.

Инсталисана снага сваке електране ће износити 30 MW, док ће појединачна вриједност инвестиције износити око 44 мил КМ. Објекти ће годишње производити по 45 GWh електричне енергије и биће изграђени у наредних пет година. Концесије су додијељене на период од 50 година.

Концесионари су прије закључења уговора о концесији у буџет Републике Српске уплатили једнократну накнаду за уступљено право у износу од по 1,32 мил КМ, а након изградње соларних електрана, концесионари ће у буџет Републике Српске плаћати концесиону накнаду у износу од 0,0055КМ по произведеном киловат-сату електричне енергије, од чега ће 95% средстава бити усмјерено у буџет општине Невесиње, саопштено је из Министарства енергетике и рударства РС.

Извор: ba.ekapija.com