Бања Лука: Продате обвезнице укупне вриједности 137,52 милиона КМ

На аукцији 40. емисије обвезница Републике Српске Министарство финансија Српске је посредством Бањалучке берзе продало петогодишње обвезнице укупне вриједности 137,52 милиона КМ, саопштено је из овог министарства.
У саопштењу је наведено да је вриједност понуде износила 153,05 милиона КМ.
Министарство финансија Републике Српске је у потпуности задовољно резултатима аукције и количином продатих обвезница.
“С обзиром на то да у моменту доношења одлуке о емисији обвезница није био уговорен кредитни аранжман са ММФ-ом, а за који је у међувремену постигнут споразум, направљен је компромис са одређеним бројем банака да се смањи ниво потражње односно куповине обвезница на овој аукцији како би дио средстава, у износу од 200 милиона КМ, био усмјерен на финансирање пројекта ревитализације путне мреже у Српској”, наведено је у саопштењу.
У складу са тим, наводе из Министарства, већа понуда у односу на потражњу за обвезницама Републике Српске на овој аукцији је искључиво резултат поменутог договора са комерцијалним банкама, а ни у ком случају, како пишу поједини медији, неповјерења у Владу и институције Српске.
“Реализацијом кредитног аранжмана са ММФ-ом која се очекује у наредним данима, буџет Српске ће приходовати 243,16 милиона КМ, што је уз реализовану 40. емисију обвезница сасвим довољан износ средстава за финансирање свих обавеза”, наглашено је у саопштењу.

Извор: СРНА