Бања Лука: Промоција производа из Херцеговине

На платоу испред Крајишке куће одржана је сајамска манифестација “Дани Херцеговачке куће у Бањалуци”, а поводом прославе четвртог рођендана Херцеговачке куће и обиљежавања четири године успјешне сарадње Центра за развој пољопривреде и села Бањалука и Аграрног фонда Града Требиња.

Претходно је, у просторијама Дома омладине, одржан пријем за госте и пољопривредне произвођаче – кооперанте Херцеговачке куће и Крајишке куће. Овом приликом, директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић и директор Аграрног фонда Града Требиња Веселин Дутина представили су ефекте успјешне сарадње ове двије институције, а о значају Крајишке куће и Херцеговачке куће у пласману њихових производа говорили су и пољопривредни произвођачи.

Манифестација на платоу испред Крајишке куће свечано је отворена у 12.00 часова. На тринаест штандова грађанима су се представили домаћи пољопривредни произвођачи са аутохтоним делицијама из Херцеговине. Програмски дио манифестације употпунио је и пригодан културно-умјетнички програм, са учешћем ЦКУДМ “Веселин Маслеша” из Бањалуке.

Сваки производ са ознаком Републике Српске је једна врста промоције и амбасадорства, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић на сајму домаћих производа “Дани Херцеговачке куће” у Бањалуци. Минић је након отварања ове сајамске манифестације рекао да је ресорно министарство направило добру мјеру смањења доњих лимита која подразумијева укључивање што већег броја малих произвођача у систем подстицаја.

“На овај начин омогућено је задржавање људи на породичним газдинствима на селу, те подршка манифестацијама и сајмовима као што је данашњи”, рекао је Минић новинарима у Бањалуци.

н је истакао да се у Српској је производе довољне количине хране, што обезбјеђује стабилност и постојаност, те да су на на сајму изложени производи који су произведени у шумама Републике Српске и на домаћем пољопривредном земљишту.

Министар трговине и туризма Денис Шулић нагласио је да постоји иницијатива да се Kрајишка кућа и Херцеговачка кућа отворе и у општини Језеро. Шулић је рекао да је приоритет Министарства и Владе Српске пружити подршку домаћим произвођачима, како би се промовисали домаћи производи.

Директор бањалучког Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић поручио је да сваки домаћи производ представља идентитет и потврду Републике Српске.

“Република Српска има огромне потенцијале и оно што можете видјети на овом сајму је пионирски подухват озбиљном приступу брендирања и стандардизовања њихове производње”, навео је Илић.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да се домаћим произвођачима мора пружити додатна подршка, као и да се у Херцеговини бесплатно обрађују њиве онима који желе да се баве пољопривредом.

Извор: Центар за унапређење пољопривреде и села Бања Лука