Бања Лука: Прва година без намета за младе послодавце

Младима који оснују предузећа у Српској биће враћен новац који уплате за порезе и доприносе за запослене раднике у првој години пословања.

Предвиђено је то програмом рада Владе Српске у дијелу који је посвећен младима. У експозеу, који је премијер Радован Вишковић представио, наглашено је да главни циљ и визија система Српске треба да буде преусмјерена на младе, кроз корекцију у прерасподјели.

– Дугогодишњи негативни демографски трендови, подстакнути лошим природним прираштајем, старењем и миграцијама становништва довели су до смањења понуде радне снаге. Заједно са пословном заједницом креираћемо низ системских мјера подршке младима. Обезбиједићемо раније укључивање ученика и младих у свијет рада. Посебно ћемо истицати дигитална рјешења, флексибилност пореских и регулаторних институција који у кратком року могу ријешити проблем неповезаности између радног потенцијала и тржишта рада у Српској – наведено је у експозеу премијера Вишковића.

Подвукао је да ће нова Влада ићи ка успостављању система “Пакета мјера за младе”.

– Фокус ће бити на мјерама поврата пореза и доприноса за новозапослене раднике у новооснованим компанијама за прву годину пословања, чији власници су млади, те субвенције за куповину прве некретнине – наведено је у програму рада премијера Вишковића.

Из Уније удружења послодаваца РС наводе да је управо њихов приједлог био да Влада подржи младе који оснивају предузећа.

– Сматрамо да је потребно подржати младе послодавце у првој, али и у другој години покретања бизниса јер је највећи ризик пословања управо у том периоду. То је добра мјера и очекујемо на крају да она буде и реализована, а не да остане само поменута у програму рада новог сазива Владе Српске – рекао је Гласу Српске директор Уније удружења послодаваца РС Саша Аћић.

Нагласио је да очекују и кроз разне гаранције да буду подржани млади који се одлуче на оснивање предузећа.

– Надамо се да ћемо реализацијом тих мјера имати што више млађих послодаваца у наредним годинама – закључио је Аћић.

Из Омладинског савјета РС навели су да подржавају све активности Владе које су упућене младима.

– Влада тиме показује да активно ради на побољшању положаја младих у Српској. Нове мјере намијењене младима, субвенције за куповину некретнине као и олакшице при отварању фирми умногоме ће допринијети активнијем укључивању младих у друштвени живот и допринијети да остану у Републици Српској – рекао је Гласу предсједник Омладинског савјета РС Младен Пјевчевић. Подвукао је да се са мјерама упућеним младима мора наставити како би био обезбијеђен њихов напредак и останак на подручју Српске.

Оснивање центара

Из Омладинског савјета РС поручили су да стоје на располагању институцијама Српске у креирању политика према младима и другим активностима које су усмјерене ка њима.

– На састанку који смо недавно одржали са предсједником Владе Радованом Вишковићем разговарали смо о формирању нове Владе као и о другим значајним питањима за младе као што су изградња Ресурсног центра и Омладинског центра, те активности везане за јачање капацитета омладинских организација на локалном нивоу – рекао је Младен Пјевчевић.

Извор: ba.ekapija.com