Бања Лука: Стално побољшање пословног амбијента

Град Бања Лука је предузео и предузима низ мјера на побољшању пословног амбијента. Градоначелник Игор Радојичић најавио је да би у јулу, градска Скупштина требало да донесе одлуку о понуди преосталих катастарских честица и објеката у Пословној зони Рамићи.
– Град Бања Лука ће завршити комунално опремање инфраструктуром и понудути новим инвеститорима преостале просторе, јер нам је циљ да комплетирамо ту пословну зону у овој години. У припреми је регулациони план за нову индустријску зону код „Јелшинграда“ и проширење индустријске зоне у Рамићима – казао је Радојичић.
Градоначелник Радојичић је данас у Привредној комори Републике Српске потписао Уговор о ступању Града Бања Лука у процес BFC ресертификације, који уствари представља међународну потврду о повољном пословном окружењу. Потписивању Уговора и панел дискусији о теми “Услови пословања и инвестиције – примјери добре праксе” присуствовали су и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић и министар управе и локалне самоуправе Српске Лејла Решић.
Најављујући и друге мјере које градска администрација планира у наредном периоду, истакао је скоро расписивање јавног позива за финансирање и суфинансирање запошљавања и самозапошљавања у Бањој Луци.
– Ове године, донекле ће бити измијењени критеријуми и финансираће се и суфинансирати три линије, и то: набавка основних средстава предузетницима, малим и средњим предузећима, друга је финансирање и суфинансирање сертификовања или лиценцирања предузећа и трећа линија се односи на доквалификацију и преквалификацију за оне који су дефицитарни на тржишту рада – појаснио је градоначелник.
Осим тога, Град ради на другим пословним одлукама. Прије свега, умањен је износ за накнаде, које треба да се уплаћују за улагања у производне објекте до 50 одсто, када је ријеч о готовинским уплатама.
– У овом моменту налазимо се и пред неколико великих улагања, који треба да се одразе на амбијент и на пословну структуру, запошљавање и финансије Града Бања Лука, од градње Еко-топлане до новог „Делта мола“ који треба да донесе у градски буџет између четири и пет милиона КМ и запосли неколико стотина нових радника, па до других комуналних, инфраструктурних радова и индустријских зона – закључио је Радојичић.
Осим Бање Луке, у процесу BFC сертификације односно ресертификације укључено је још 13 локалних самоуправа.
Подсјећамо да је Град Бања Лука добио међународни сертификат о повољном пословном окружењу у Југоисточној Европи (BFC СЕЕ) 2015. године. Остварио је укупну оцјену у износу од 92,5 одсто од укупно 100, те испунио 12 веома захтјевних критеријума и више од 80 подкритеријума за унапређење квалитета услуга и информација које јединице локалне самоуправе пружају привредницима и инвеститорима.

Извор: Град Бања Лука