Бања Лука: Стратегија развоја МСП ускоро пред Владом РС

Министарство привреде и предузетништва Републике Српске активно је на стварању амбијента бољег пословања малих и средњих предузећа и у том правцу су у припреми стратегија развоја малих и средњих предузећа до 2027. године и закон о друштвеном предузетништву, изјавио је ресорни министар Вјекослав Петричевић.

– Министарство у свом програму ради на изради стратегије развоја малих и средњих предузећа за период 2021-2027. година која ће се убрзо наћи на сједници Владе, као и закона о друштвеном предузетништву, који је у завршној фази, и који ће утицати на стварање бољег амбијента пословања – рекао је новинарима Петричевић, који је присуствовао стручном скупу “Како до бољих инструмената подршке бизнисима” у Теслићу, преноси businessrpska.com.

Петричевић је као циљ стратегије најавио подршку развоју малих и средњих предузећа у заједничкој комуникацији са привредницима, и у том правцу указао и на значај Закона о слободним зонама, који је недавно усвојен у Народној скупштини Републике Српске, с циљем привлачења домаћих и страних инвеститора.

– Циљ је да се подигне ниво пословне активности и стекну услови за отварање радних мјеста, квалитетнијег усавршавња наших радника у оквиру таквих организација. Обично су то компаније са великим бројем запослених – рекао је Петричевић.

Он је подсјетио да је ресорно министарство прошле године исплатило око 8 мил КМ подстицајних средстава свим привредним субјектима који су извршили повећање плате својим радницима, и навео да је исти износ на располагању и за текућу годину.

Према његовим ријечима, организовање стручних скупова овог типа побољшавају општу слику за развој привредног амбијента.

Министар развоја, предузетништва и обрта ФБиХ Амир Зукић оцијенио је корисним данашњи скуп и могућност да два ентитетска министарства, заједно са невладиним сектором, разговарају о бољем привредном амбијенту малих и средњих предузећа када је ријеч о регулаторном оквиру и система подстицаја, те покушају њихових стандардизација на ентитетском нивоу.

Он је навео да федерално министарство у том правцу ради на изради три законска пројекта, од којих су два у парламентарној процедури, а трећи у припреми.

– Ријеч је о закону о предузетничкој инфраструктури и закону о подстицају развоја мале привреде који смо ускладили са стандардима ЕУ. У припреми је закон о обрту и сродним дјелатностима – рекао је Зукић, који очекује да се њиховом примјеном смањи постојећи број административних баријера.

Стручни скуп “Како до бољих инструмената подршке бизнисима” организује Удружење за подузетништво и посао Линк, чији је предсједник Томислав Мајић указао на потребу унапређења законодавних оквира и пословних зона и инкубатора, као и других инструмената помоћи развоју предузетништа.

Он је оцијенио да законодавни оквир треба правити према потребама домаћих малих и средњих предузећа, као и великим компанијама, и навео да су домаћи привредници тренутно преоптерећени разним парафискалним накнадама.

– У БиХ је тренутно преоптерећен рад и треба растеретити непосредан рад јер доприноси у Федерацији износе око 73%, а у Републици Српској око 62%. Сматрамо да то треба скинути на око 40% основног дохотка како би се могла повећати плата непосредним извршиоцима, односно повећати потрошња, што би направило замајац за покретање економије – рекао је Мајић.

Скуп се одржава у оквиру пројекта “Убрзање социо-економских реформи већим укључивањем у процес ЕУ интеграција”, који финансира Амбасада Холандије у оквиру програма МАТРА.

Извор: ba.ekapija.com