Бања Лука: Субвенције за 107 предузетника

Градоначелник Драшко Станивуковић уручио је субвенције за самозапошљавање за 107 новорегистрованих самосталних предузетника.

Том приликом, он је рекао да је подршка Града Бање Луке за самозапошљавање одобрена за 107 предузетника, те да ће свако од њих добити просјечно подршку у износу од око осам хиљада КМ.

– Ово су људи које свакодневно срећете, а који ће уз подршку Града добити радно мјесто. Један појединац, који оснива фирму, ће у сврху самозапошљавања добити подршку у износу од 1.500 до 15.000 КМ, зависно од пословног плана – рекао је градоначелник.

Он је истакао да су на овај начин обезбијеђена нова радна мјеста.

-Више од 50 одсто пословних субјеката који су сарађивали са Предузетничким центром имају вољу да додатно запосле некога, што у преводу значи да ће ових 107 нових предузетника осим што ће себи обезбиједити радно мјесто, такође запослити још некога, што значи да смо кроз ове субвенције омогућили 200 радних мјеста – рекао је градоначелник.

Он је истакао да је у процесу додјеле овог вида подстицаја уведена кључна промјена, која се односи на то да се подршка усмјери на нове предузетнике, којима ће субвенција значити за почетак пословања.

-Раније се дешавало да фирме које остварују милионски промет добијају подстицај Града у износу пет или седам хиљада КМ, а тај износ њима не значи много, док уколико то дате фирми која је на почетку пословања за њих је то значајан износ – рекао је Станивуковић, те додао и то да је раније максимална подршка за самозапошљавање износила 5.000КМ, што је, како је рекао, за неке пословне планове мало, па је одлучено да се могу одобрити и већи износи.

Сарадник за привредну и регионалну сарадњу Небојша Дринић, рекао је да је ово значајан дан за привреду Бање Луке и  све наше предузетнике.

-Све оно што су Одјељење за привреду и Предузетнички центар у сарадњи са Градском развојном агенцијом радили током протеклих шест мјесеци и у шта су укључени сви наши капацитети уродило је плодом и захваљујући томе 107 људи добиће подршку Града Бање Луке – рекао је он , те додао да је градска администрадција одредила реалне критеријуме и кандидате вриједновала по пројектном приједлогу и плану рада.

-Како бисмо спријечили злоупотребе, први дио субвенције биће исплаћен у овој години, а други дио у наредној а у складу са оствареним резултатима – рекао је Дринић.

Он је додао да се рад на подршци привредницима наставља и даље, те да ће се радити на томе да се привредницима са подручја града обезбиједе различите олакшице.

-Свакако сви привредници и пословни субјекти имају прилику да се за сва питања обрате Предузетничком центру, који и јесте замишљен као сервис који ће бити на услузи свим привредницима и пословним субјектима који послују на подручју града. Поносан сам што је идеја Предузетничког центра заживјела и што служи сврси – закључио је Дринић.

Захвалност Граду Бањој Луци и градоначелнику за субвенцију за самозапошљавање изразила је Зорица Подрашчанин, која ће, како је истакла, ова средства уложити у посао израде укусних јестивих букета.

– Бавим се израдом укусних јестивих букета и ријеч је о нечему што до сада нисмо имали у граду. Ова средства значиће ми за почетак пословања и ово ће бити значајан вјетар у леђа – рекла је она.

Субвенција је додијељена и Ивани Дивљан, која заступа бренд „Коала колач“.

Ивана је поручила да је одлучила да покрене свој бизнис, а да ће јој субвенција, за коју је сазнала у задњи час пред оснивање фирме, добро доћи да додатно унаприједи свој бизнис.

Подсјећамо, Град Бања Лука издвојиће рекордну подршку привреди у износу од 1,2 милиона КМ.

Током прошле седмице уручена су рјешења за пословне субјекте који су добили новчану подршку по четири линије, и то: за повећање продуктивности и подршку извозу; за очување старих и умјетничких заната и домаће радиности; субвенција угоститељима чији је рад био отежан усљед реконструкције дијела Улице Бана Милосављевића, као и субвенција за развој рецептивног туризма.

Извор: Град Бања Лука