Брчко: Већа производња уљарица

На њивама широм БиХ у току је сјетва соје и сунцокрета, док уљана репица приспијева за жетву, а захваљујући ангажману “Бимал групе”, Института за развој и унапређење пољопривреде из Брчког и пољопривредних произвођача, овогодишња сјетва значајно ће обогатити домаћу сировинску базу, иако се реализује у околностима вируса корона, саопштено је из “Бимала”.
Директор Института за развој и унапређење пољопривреде Азелеа Суљкановић навела је да су у том институту на основу добре организације, свих предуслова који су испуњени и прије ове ситуације, те сталном комуникацијом са пољопривредницима, утицали на значајно повећање у производњи уљарица у БиХ, која ће ове године бити за чак 20 одсто виша у односу на сјетву прошлог прољећа.
Она је истакла да је искориштеност домаћег пољопривредног потенцијала у директној вези са јачањем сировинске базе чији је значај дошао до изражаја управо у ситуацији изазваном епидемијом вируса корона.
Како се наводи у саопштењу, сјетва се ове године одвија у потпуно другачијем контексту јер поред временских услова и стања земљишта пољопривредници воде рачуна и о личној заштити, полицијском часу и низу других мјера које треба да испоштују у ванредној ситуацији.
Директор компаније “Плант” из Тузле Аднан Хоџић каже да су због добре јесење припреме успјели да на вријеме почну са сјетвом.
Он је навео да се од понедјељка, 27. априла, излази на њиве и почиње са сјетвом соје.
Власник компаније “Ерик-Мар” из Брчког Мира Миличевић навела је да су добро обављене припреме за сјетву помогле да не дође до одступања у плану прољетње сјетве.
Она је истакла да је набавка ђубрива дјелимично отежана, али да је сјетва почела на вријеме.
Оно што пољопривреднике брине јесте бојазан за период жетве, будући да поред уљарица производимо и кукуруз и пшеницу, а економски посматрано сви смо на неки начин погођени овим ванредним стањем”, рекла је Миличевићева.
У саопштењу се наводи да “Бимал група” од 2016. године успјешно сарађује са Институтом за развој и унапређење пољопривреде, а као сигуран откупљивач уљарица произведених у БиХ битно подржава домаће произвођаче који су се одлучили да заједно са тим институтом раде на повећању домаће сировине.

Извор: СРНА