Бања Лука: Велики интерес италијанских привредника за улагање у Српској

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да постоји велики интерес италијанских привредника за улагања у прерађивачку и друге врсте индустрије у Српској због чега је важно да се у Републици покрену привредни процеси у којима ће учествовати озбиљне компаније из Италије.
Петричевић је рекао новинарима да је то важно с обзиром на актуелна глобална кретања, те додао да се Италијани посебно интересују за овдашњу дрвопрерађивачку, металну и индустрију текстила, коже и обуће.

“Циљ је да путем дијалога и представљања повољних услова за пословање, потенцијала и различитих погодности које Српска нуди привучемо италијанске инвеститоре”, рекао је Петричевић који је данас у Бањалуци присуствовао представљању Удружења италијанских привредника у БиХ под покровитељством Амбасаде Италије у БиХ.

Он је нагласио да је, одмах иза Србије, Италија на високом другом мјесту када је ријеч о износу инвестиција у Српској.

“У прошлој години те инвестиције износиле су 46 милиона КМ. Дакле, треба тражити моделе и начине да озбиљне италијанске компаније реализују овдје своје инвестиције”, рекао је Петричевић.

Предсједник Удружења италијанских привредника у БиХ Ђузепе Франки каже да ови простори имају много потенцијала и ресурса које би требало искористити.

“Лично сам одлучио да улажем на подручју Приједора због географске позиције, али и потенцијала школованих младих људи који могу много да допринесу”, рекао је Франки, који осамнаест година послује на овим просторима.

Он је открио да су индустријалци из његове земље заинтересовани за инвестиције на подручју БиХ, те да ће настојати да их усмјери на том плану.

Шеф одјељења за трговину при Амбасади Италије у БиХ Лоренцо Донатели изразио је наду да ће скуп који је Удружење италијанских привредника у БиХ уприличило у Бањалуци додатно оснажити међусобне економске и друге односе.

Представљање је организовано у хотелу “Босна”, а присуствовали су бројни привредници из Српске, БиХ и Италије који послују на овим просторима.

Циљ Удружења италијанских привредника у БиХ је, између осталог, праћење свих кретања везаних за економске показатеље између БиХ и Италије, умрежавање БиХ и италијанских компанија, те помоћ италијанским инвеститорима у БиХ.

Извор: СРНА