Бања Лука: Велики интерес за производњу соје

Ратари у Лијевче пољу све већи интерес показују за производњу соје. Током прољећа у општинама Градишка, Србац и Лакташи засијано је 600 хектара ове уљарице. Посебне погодности су за ратаре укључене у пројекат “Дунав-Соја”.
Мирко Чупић из Турјака код Градишке сојом је засијао 22 хектара. Овогодишњим приносом је задовољан, али не и организацијом откупа.
– Приноси су били негдје око четири тоне, година је била изузетна а што се тиче пласмана ја нисам примјетио да је било организованог откупа, али сам успио нешто самостално продати – каже Чупић.
Ратари Српске могу рачунати и на средства подстицаја Владе Републике Српске намијењена производњи уљарица. Подстицаје за произведену соју могуће је остварити по два основа.
– Предвиђена је подршка до 15 процената, а када је соја у питању и додатна мјера за оне који су у програму “Дунав-Соја” – додатних 15 процената подршке пољопривредним произвођачима – шеф Подручне јединице Градишка Ресора за пружање стручних услуга каже Драган Малиновић.
Њемачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ на подручју БиХ и Србије реализује пројекат “Дунав-Соја”, вриједан два и по милиона евра, чији је основни циљ јачање промоције у сврху повећања обима производње квалитетне генетски немодификоване соје.
– Имамо велику шансу да повећамо површине засађене сојом на подручју Републике Српске и да наши пољопривредни произвођачи остварују високе приносе и добру економску добит од те производње – каже директор Пољопривредног института Републике Српске Војислав Тркуља.
Регистрована газдинства која су ове године производила соју захтјев за остварење права на подстицај могу поднијети до 30 новембра.

Извор: РТРС