Бања Лука: Велико интересовање привредника за рефинансирањем кредита

Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБРС) недавним измјенама својих правила пласмана омогућила је привредницима да кредитна средства ИРБРС користе и за рефинансирање обавеза. То значи да се средства из кредитне линије за предузетнике и предузећа, те кредитне линије за пољопривреду, могу користити за затварање задужења код других банака, као и за рефинансирање набавке основних и обртних средстава, која је вршена из властитих или других извора у посљедњих годину дана. Увођење могућности рефинансирања има за циљ растерећење привреде и побољшање ликвидности, кроз задужење по нижој каматној стопи и на дужи временски рок.
– Испитивали смо тржиште, разговарали с привредницима широм Републике Српске и сви они су истицали потребу растерећења привреде и повећање ликвидности предузећа. Предузећа су се у протеклом периоду задужила по високим каматним стопама, а због неликвидности повећан је и степен неплаћања пореских обавеза. Због тога смо изашли у сусрет привредницима и кроз двије кредитне линије омогућили привредницима да кредитна средства ИРБРС, поред набавке основних и обртних средстава, користе и за рефинансирање те за плаћање пореских обавеза – каже Иван Видовић, извршни директор ИРБРС.
Привредницима су на располагању износи кредита до 5 милиона КМ, при чему минимално учешће нове инвестиције мора бити 30 одсто. Уколико се ради само о рефинансирању, без улагања у основна средства, онда је максималан износ 3,5 милиона КМ. Привредници у Републици Српској показали су велики интерес за рефинансирањем старих кредита, што у ИРБРС потврђују чињеницом да су у протекле двије седмице примили осам захтјева за рефинансирање, у вриједности од око четири милиона КМ. ИРБРС посебан нагласак ставља на јединствену могућност за привреднике, коју нудимо на банкарском тржишту, а то је комбинација набавке основних и обртних средстава, плаћања пореских обавеза и рефинансирања постојећих задужења – у једном кредиту.

Извор: Еуроблиц