Бања Лука: Воћари траже проглашење елементарне непогоде

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић упутио је Влади Српске и ресорном министарству захтјев за проглашење стања елементарне непогоде због мраза и суше.
“Проглашењем стања елементарне непогоде због мраза и суше и надокнадом дијела штете, пољопривредним произвођачима бисте дали пријеко потребну помоћ за опстанак и наставак производње”, поручио је Дојчиновић.
У захтјеву Дојчиновић наводи да се цјелокупна пољопривредна производња и воћарство Српске у овој години суочавају са бројним проблемима и недаћама, почев од касних прољетних мразева који су крајем априла нанијели велику штету воћним засадима.
Дојчиновић је указао и на град, као и сушу која ће, према најавама метеоролога, трајати и даље, због чега је, како наводи, опстанак воћарства и воћара Српске под знаком питања.
“Ако желимо да одржимо воћарску производњу морамо имати снажну подршку и помоћ Владе и ресорног министарства”, истакао је Дојчиновић.
Он је у захтјеву поручио Влади и Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске да што прије сагледају размјере штете у пољопривредној производњи и конкретно помогну надокнађивањем претрпљених губитака јер се “велики број пољопривредника налази на корак од напуштања производње којом се бави”.

Извор: СРНА