Бања Лука: За подстицаје поднесено 187 захтјева

На јавни позив за додјелу подстицајних средстава у функцији запошљавања у 2017. години, поднесено je 187 захтјева.
У Одјељењу за привреду су рекли да је у току провјера захтјева у смислу испуњености услова прописаних Правилником о условима и начину кориштења подстицајних средстава у функцији запошљавања.
За овај вид подршке привреди ове године у градском буџету издвојено је 620.000 конвертибилних марака.
У Одјељењу напомињу да су, од почетка имплементације ових подстицаја, у посљедње четири године – из буџета Града издвојена средства у висини од скоро 2,7 милиона КМ, чиме је подржано запошљавање 443 радника у производним, занатским и услужним дјелатностима, чиме је Град уз остале олакшице и друге подстицаје засигурно дао значајан допринос смањењу броја незапослених.
Наиме, предмет овогодишњег јавног позива, који је затворен 4. августа, била је додјела подстицајних средстава, у функцији запошљавања, послодавцима и незапосленим лицима који обављају дјелатност на подручју града, односно имају пребивалиште на подручју града Бање Луке.
Подстицаји су намијењени: привредним друштвима и самосталним предузетницима, пословним јединицама привредних друштава и издвојеним пословним јединицама самосталних предузетника регистрованим на подручју града Бање Луке, који обављају производну или услужну дјелатност, те незапосленим лицима, пријављеним на евиденцији ЈУ Завода за запошљавање РС, Филијала Бања Лука – биро Бања Лука.
Подсјећамо да је програм субвенција ове године донио и одређене новине у односу на претходни период, док је програм за самозапошљавање остао непромијењен.
Наиме, раније су субвенције биле намијењене послодавцима за запошљавање нових радника уз суфинансирање дијела трошкова радног мјеста, док су сада субвенције усмјерене за суфинансирање трошкова набавке основних средстава, увођења нових стандарда и преквалификацију радника.

Извор: Град Бања Лука