Бања Лука: За подстицаје за повећање плата одобрено преко 45,5 милиона КМ

Буџетом за 2023. годину планиран је износ од 14,6 милиона КМ за технолошки развој и подршку привреди. Фокус у будућности треба да буде на истраживању и развоју, као и производњи финалних производа
Разговарао: Раденко КУПРЕШАК

БАЊАЛУКА, 15. ЈАНУАРА /СРНА/ – Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић изјавио је да је, по основу подстицаја за повећање плата, привредним субјектима од доношења Закона о подстицајима 2019. године до сада одобрено више од 45,5 милиона КМ.

Митровић је у интервјуу Срни рекао да је политика подстицаја за повећање плата радника и директна улагања имала ефекта.

Он је нагласио да ће наставком реализације ове политике у 2023. години бити настављен континуитет у унапређивању пословног окружења, сузбијању сиве економије и самим тим побољшању положаја радника.

У складу са Законом о подстицајима у привреди Републике Српске, додао је, привредни субјекти остварују право на подстицај за повећање плата у два обрачунска периода, од којих један траје од 1. јануара до 30. јуна, а други од 1. јула до 31. децембра у једној календарској години.

“У октобру 2022. године на основу Јавног позива за додјелу подстицаја за директна улагања подржана су 238 привредна субјекта који су доставили потпуне пријаве у укупном износу од 13,5 милиона КМ”, нагласио је Митровић.

Митровић је рекао да су подстицајима за директна улагања подржани пројекти привредних субјеката који запошљавају око 20.000 радника, а који су у набавку и увођење савремене опреме и технологије инвестирали око 77 милиона КМ.

У ОВОЈ ГОДИНИ 14,6 МИЛИОНА ЗА ТЕХНОЛОШКИ РАЗВОЈ И ПОДРШКУ ПРИВРЕДИ

“Буџетом за 2023. годину планиран је износ од 14,6 милиона КМ за технолошки развој и подршку привреди, што говори да овај вид подршке расте из годину у годину. Године 2019. износио је 1,4 милиона КМ, затим 2020. два милиона КМ, 2021. седам милиона КМ, а 2022. године 13.5 милиона КМ”, навео је Митровић.

Он је подсјетио да су крајем децембра 2022. године потписани уговори о додјели подстицаја за мала и средња предузећа.

“У складу са расположивим средствима у буџету подржано је 118 субјеката у укупном износу од 1.936.696 КМ, према врсти подстицаја”, навео је он.

ПОВОЉНА ГЕОСТРАТЕШКА ПОЗИЦИЈА ЗА СТРАНА УЛАГАЊА

Када је ријеч о могућности страних улагања, Митровић је рекао да Српска има значајне потенцијале, полазећи од тога да се налази на повољној гео-стратешкој позицији /50 километара на граници од ЕУ/.

“Међу предностима за улагање су и конкурентни трошкови пословања гдје имамо стимулативну пореску политику /порез на добит је 10 одсто, нема пореза на дивиденду/, имамо конкурентну цијену електичне енергије, као и подстицаје за улагања под истим условима за стране као и за домаће инвеститоре”, навео је Митровић.

Према његовим ријечима, осим Закона о подстицајима у привреди Републике Српске, Министарство привреде и предузетништва је и носилац Закона о слободним зонама у Републици Српској гдје циљ био да у заједничком раду са нивоом БиХ оформе слободне зоне с обзиром на то да су ове зоне велика шанса за привлачење домаћих и страних инвеститора.

Митровић је навео да у Републици Српској постоје респектабилни произвођачи не само хране, већ и других преређивачких сектора чији производи квалитетом превазилазе оне из иностранства.

“Фокус у будућности треба да буде на истраживању и развоју, као и производњи финалних производа, односно вишем завршном степену прераде /дрво-пређивачки, метало-прерађивачки, те сектор текстила, коже и обуће”, рекао је Митровић.
Извор: СРНА