Бања Лука: Запослено 40 инвалида

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић свим особама са инвалидитетом у Републици Српској честитао је 3. децембар, Међународни дан инвалида, уз напомену да је у првих десет мјесеци ове године запослено 40 инвалида, за шта су утрошена средства у износу од 106.184 КМ.
Савановић је у честитки напоменуо да је Република Српска прва у региону регулисала запошљавање особа са инвалидитетом посебним законским прописом.
– Тако је на основу Закона о професионалној рехабилитацији, оспособљавању и запошљавању особа са инвалидитетом, путем Фонда за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида, у првих десет мјесеци ове године запослено 40 особа са инвалидитетом, зашта су утрошена средства у износу од 106.184 КМ – наводи се у честитки.
У исто вријеме, додаје се, послодавцима који запошљавају особе са инвалидитетом извршен је поврат доприноса у износу од 3.056.694 КМ.
Савановић је подсјетио да је до 31. децембра прошле године, путем новчаних стимулација запослено је 1.848 особа са инвалидитетом, од чега 1.361 ратни војни инвалид, за шта је утрошено 5.203.904 КМ и извршен је поврат доприноса у износу од 18.190.587 КМ.
– У оквиру Стратегије запошљавања за наредни четворогодишњи период, посебна пажња у Акционом плану запошљавања за 2017. и наредне године дата је запошљавању особа са инвалидитетом – наводи се између осталог, у честитки.

Извор: СРНА