Бања Лука: Завршен шести Фестивал науке

Свечаном академијом и додјелом награда најзаслужнијима у области научно-истраживачког рада  синоћ  јe завршен шести Фестивал науке у Бањој Луци.
За најбољег младог истраживача првог циклуса студија проглашен је студент математике и информатике на америчком Универзитету Јејл Дејан Гвозденац, другог циклуса студија студент Музичке академије из Источног Сарајева Вања Даниловић, а за најбољег младог истраживача трећег циклуса студија студент докторских студија на Економском факултету Универзитета у Београду Матеа Златковић. Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци награђен је за најбољу научноистраживачку институцију, док је награду за најбољи научни часопис добио часопис “Биомедицинска истраживања” Медицинског факултета у Фочи.
За најбољу научну књигу изабрана је књига “Принос стрних жита: Синтеза, акумулација и дистрибуција органске материје”, аутора академика Нове Пржуља. Министар науке и технологије Републике Српске Јасмин Комић рекао је да је наука изазов и да бавити се науком значи ићи и гледати напријед, даље од других, освајати нове просторе, димензије.
– Посветити се науци и истраживању значи дати свој допринос цивилизацијском напретку и даљем развоју људског друштва. У том смислу и Влада Републике Српске посвећена је научно-технолошком развоју с циљем да наука и технологија допринесу одрживом развоју Српске – рекао је Комић.
За изложбени дио фестивала у Дому омладине побринуло се око 20 излагача, међу којима су били Музеј Николе Тесле из Београда са изложбом под називом  “Никола Тесла – машински инжењер” са моделима Теслиних изума из ове области, затим укупно пет факултета са оба Универзитета у Републици Српској, Центар за промоцију науке и стваралаштва Бања Лука, шест средњих школа из Бања Луке и једна из Бијељине, Савез слијепих РС са специфичним представљањем/изложбом „Боје мрака”, а пријатељ фестивала „Крајина Клас” је била спонзор радионице за најмлађе „Од тијеста до хљеба”. Робот ММИ, брод Никола Тесла на даљинско управљање, Теслин трансформатор,  пројекција филомова о Николи Тесли, експерименти из физике и хемије, математичке мозгалице, апликације за мобилне телефоне које су развили бањалучки гимназијалци,  угаона брзина тијела – објашњење илузије, невидљива чаша, вулкан, камелеон,  џиновски балони од сапунице, водено сочиво… дио су садржаја шестог Фестивала науке, који је ове године имало прилику да види неколико хиљада посјетилаца.

Извор: Влада Републике Српске