Бања Лука: Завршена жетва пшенице

Жетва пшенице завршена је на 13.000 хектара у Семберији са просјечним родом од 5,5 тона по хектару, рекао је Срни руководилац Ресора Владе Републике Српске за пружање стручних услуга у пољопривреди Драган Зарић.
Зарић је навео да је род у границама вишегодишњег просјека на овом подручју, а принос је у зависности од локације и примјене агротехничких мјера варирао од четири до седам тона по хектару.
“Пољопривредици су испоштовали савремену агротехнику, али су падавине у мају које су биле знатно изнад просјека отежале или чак онемогућиле улазак у њиве и обављање прихране, посебно заштите пшенице, због чега је њен квалитет нешто лошији због смањене хектолитарске тежине”, навео је Зарић.
Према његовим ријечима, откупна цијена пшенице у Семберији је од 28 до 32 фенинга по килограму, што је више од прошлогодишње цијене која је била од 25 до 27 фенинга.
Зарић је рекао да је један број произвођача лагеровао пшеницу на газдинству и чека већу цијену, а велики број пољопривредника предао је тржишне вишкове у млинове и није било проблема са складиштењем.
Влада Републике Српске подстиче домаћу производњу пшенице са 200 КМ по хектару.
Извор: СРНА