Бања Лука: Завршни инфо дан о грантовима из Challenge фонда

Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа организовала је јуче у Бањој Луци у сарадњи са Градском развојном агенцијом Бања Лука-ЦИДЕА инфо дан на којем је присутне привреднике информисала о свим детаљима првог јавног позива за додјелу бесповратних средстава из Challenge фонда.
Директор Агенције Маринко Ђукић рекао је овом приликом да је фонд успостављен у оквиру пројекта „Изазов за промјену“ који проводе Агенција и Сарајевска регионална развојна агенција „СЕРДА“, а финансира га Шведска агенција за међународни развој и сарадњу – СИДА.
Бесповратним средствима биће подржани иновативни пројекти који могу довести до смањења незапослености, повећања конкурентности и одрживог развоја у БиХ. Максималан износ гранта за почетнике у бизнису је до 10.000 евра, а микро, мала и средња предузећа до 30.000 евра уз минимално учешће апликаната од 50%.
Ђукић је рекао да је укупна вриједност пројекта 3,2 милиона евра од чега је за грантове намијењено 2,3 милиона евра.
Менаџер пројекта Санела Џевлан подсјетила је да у БиХ свега 32,9% предузећа покреће неку иновативну активност због чега је Шведска влада одлучила да подржи иновативне пројекте.
Драган Петровић из предузећа „Карпас амбалажа“ каже да је програм посебно занимљив произвођачима који желе увести савремене машине у производњу.