Београд: “Дани Српске у Србији” од 22. до 29. септембра

Манифестација Дани Српске у Србији, коју Представништво РС у Србији припрема, организује и реализује по девети пут, ове, 2021. године, трајаће од 22. до 29. септембра у Београду, Крушевцу, Краљеву, Крагујевцу, Шиду, Кикинди, Зрењанину, Сечњу, Суботици, Новом Саду и Нишу.

У тих једанаест градова имаћемо, у осам дана,двије велике промоције инвестиционих потенцијала пословних и слободних зона Републике Српске, са акцентом на слободне зоне у Подрињу, сарадњу општина и градова из Републике Српске са збратимљеним општинама и градовима у Србији, па нова братимљења у оквиру ове манифестације и, као и сваке године до сада, умјетничке програме: шест позоришних представа за одрасле и једну за дјецу, пет концерата озбиљне, забавне, народне и рок музике и један књижевни програм.

Како си поручили из Представништва РС у Србији, и ове године желе Србији на непосредан начин представити оно што чини Републику Српску данас.

– Привреда са добрим потенцијалима за сарадњу са привредним субјектима из Србије и добрим условима за ново инвестирање, имаћемо промоције инвестиционих потенцијала пословних и слободних зона Републике Српске, са акцентом на слободне зоне у Подрињу. Ове промоције биће организоване у Београду 22. септембра и Новом Саду 29.септембра – истакао је Млађен Цицовић, шеф Представништва Републике Српске у Србији.

Тајође, како је додао ту су и туристичке понуде током цијеле године: од славне олимпијске Јахорине, преко адреналинског рафтинга на Тари и Врбасу до бањског туризма с краја на крај Српске и, уз све то, могућност заједничких наступања Србије и Српске на туристичким сајмовима у Европи и свијету. Промоција туристистичке понуде ће бити од 22. до 29. септембра у Београду, Крушевцу, Краљеву, Крагујевцу, Нишу, Суботици и Новом Саду.

– Оно по чему се овогодишња манифестација разликује од претходних, али не и од будућих, јесте програм братимљења општина и градова из Србије и Републике Српске, а они који су већ збратимљени и годинама већ, па и деценијама, имају одличну сарадњу биће сада представљени као лијепи примјери и узори осталима – каже Цицовић.

Додаје да је културно-умјетничко стваралаштво које је увијек у блиској сарадњи са стваралаштвом у Србији, јер смо једне вјере, једне традиције, једног језика и писма…

– Од позоришних програма на овогодишњој манифестацији Дани Српске у Србији ове године имамо представе Народног позоришта РС и Дјечјег позоришта РС; прва је у Новом Саду 23. септембра, а друга у Нишу 27. Ту су још и представе: Градског позоришта из Требиња у Зрењанину 26. септембра кад је и приједорско позориште у Кикинди, а бањалучко студентско позориште је у Дому омладине у Крагујевцу 25-ог. Први пут на овој манифестацији биће бијељинско позориште представом у Крушевцу 23. и представа Културног центра Источно Сарајево у Краљеву 24. септембра.

Цицовић истиче да музички програми почињу концертом Симфонијског оркестра Бањалучке филхармоније првог дана, 22. септембра, на свечаном отварању овогодишње манифестације у режији Драгана Елчића, па послије концерти етно група Ива из Добоја који ће се одржати 24. септембра, Катера из Источног Сарајева је 26. и Траг из Бањалуке 29. септембра, а забавне и народне пјесме уз завичајне драмске елементе пружиће група Оне три из Бањалуке концертом у Суботици 28. септембра. У књижевном програму, додаје, биће вече двојице врсних стваралаца, пјесника Горана Врачара и романописца Жељка Пржуља, обојица из Источног Сарајева, и то на захтјев публике од претпрошле године.

– Следеће године, кад ће Република Српска имати велик и лијеп јубилеј, славиће тридесет година постојања, Представништво Републике Српске у Србији имаће јубиларну десету манифестацију “Дани Српске у Србији” – поручио је Цицовић.