Београд: Сајам вина шанса за винаре у Српској

Пет произвођача вина из Републике Српске, који ће се у наредна четири дана представити на Међународном сајму вина у Београду, не заостају за врхунским винаријама региона, прије свега онима из Србије и Сјеверне Македоније, изјавио је јуче предсједник подручне Привредне коморе Бањалука Горан Рачић.
Рачић је нагласио да је сајам “Винска визија Отвореног Балкана” врхунски организован и да представља додатну прилику за афирмацију винара из Републике Српске.

“Драго ми је што смо на неки начин као придружени чланови овдје. Нажалост, привредници Републике Српске и БиХ не користе бенефите и могућности које омогућава `Отворени Балкан`”, рекао је он и додао да се нада да ће у наредном периоду у БиХ бити довољно разумијевања да се то промијени.

Према његовим ријечима, ово је додатна прилика пошто ће бити много велетрговаца из Европе, Азије и из неких афричких земаља да се додатно афирмишу и склопе нове уговоре”, рекао је он.

Радован Вукоје, директор винарије “Вукоје”, оцијенио је да Међународни сајам вина у Београду није само највећа, него и најбоље организована винска манифестација у региону, посебно изразивши задовољство што је Београд “искочио као вински град”.

Он је указао да се винарија “Вукоје”, која у Србији ради већ 25 година и у српској пријестоници има своју винску галерију, у Београду осјећа као домаћа, те нагласио да је представљање на манифестацији изузетно значајно.

“Битно је да се појавимо и презентујемо”, рекао је он, нагласивши да је прошле године ову херцеговачку винарију посјетило више од 50.000 људи, а да ће ове године број посјетилаца бити већи.

Вукоја, који је и предсједник Удружења винара Српске, али и БиХ рекао је да му је драго што је на овој манифестацији десетак произвођача из Српске и Федерације БиХ и да се на тај начин покаже да је БиХ једна од најстаријих винских регија, “са традицијом од 2.000 година”.

“У Херцеговини смо пронашли остатке винарства још од доба Римљана, тако да је јако, јако битно. Ми смо окренути квалитету и стварно правимо врхунска вина и то је препознато. Сви ти производи на врло захтјевном тржишту су најбољи амбасадори наше земље”, рекао је он.

Ирена Јунгић, власник винарије “Јунгић”, истакла је да је присуство мале Републике Српске на сајму на ком излажу произвођачи из 22 земље од велике важности и отвара нове пословне могућности.

Она је као посебно значајно истакла што на Сајму излажу произвођачи из Херцеговине, али и из Крајине и Посавине.

Први међународни сајам вина “Винска визија Отвореног Балкана”, под покровитељством влада Србије, Сјеверне Македоније и Албаније у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”, отворен је данас у Београду у присуству предсједника Србије Александра Вучића и премијера Албаније и Сјеверне Македоније, Едија Раме и Димитра Ковачевског.

У наредна четири сајамска дана посјетиоцима ће се из Републике Српске представити и винарије “Подруми манастира Тврдош”, “Анђелић” и “Пајић”.

На Сајму излаже око 350 излагача вина и око 40 дестилерија из 22 земље, а
заказано је више од 420 пословних састанака.

Сајам се одржава под покровитељством влада Србије, Сјеверне Македоније и Албаније, а у оквиру иницијативе “Отворени Балкан”.

Манифестација на једном мјесту окупља винарску елиту, најеминентније винаре, виноградаре, мајсторе подрума, енологе, сомелијере, дистрибутере и трговце вином и промовисаће Балкан као оригиналну туристичку и географску дестинацију и богатство аутохтоних винских сорти, а трајаће до 4. септембра.

Извор: СРНА