Бијељина: Град подстиче самозапошљавање

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић потписао је уговоре са добитницима средстава по основу Јавног позива за додјелу подстицајних средстава за развој предузетништва кроз самозапошљавање лица са евиденције Завода за запошљавање – Биро Бијељина.
Тринаест предузетника добило је по 10.000 конвертибилних марака, а међу дјелатностима којима се баве добитници средстава су аутомеханичар, ауто-сервис, кројач, поправка намјештаја, водоинсталатер, молер-фасадер, прање тепиха…

– Првобитно смо планирали да субвенционишемо куповину основних средстава за рад и запошљавање нових радника и то у већем износу од овога, али је скупштинска већина амандманима тај износ смањила на 130.000 КМ. У приједлогу буџета за 2023. годину опет ћемо намијенити више стотина хиљада марака за развој привреде, како би што више људи развијало своје пословање у нашем граду и, самим тим, остајали да живе и раде у Семберији – најавио је градоначелник Петровић овом приликом.

Душан Трифковић из градског Одјељења за привреду напомиње да се средства за ове намјене обезбјеђују од концесионих накнада и оцјењује да овај начин подстицања предузетништва даје добре резултате и наводи примјер из претходне године.
– У 2021. години 21 предузетник је добио по 6.200 КМ и са задовољством могу да истакнем да нико од њих није затворио радњу, односно, до данас успјешно послују – навео је Трифковић.

Међу добитницима средстава је Ненад Јовић из Бијељине, који ће отворити молерско-фасадерску радњу.
– Нисам имао могућности да отворим своју фирму, а од ових средстава намјеравам да набавим машине помоћу којих ћу унаприједити своју дјелатност. Првобитно смо очекивали по пет хиљада марака, али пошто је било мало кандидата који су испунили услове, добили смо неочекиван износ од 10.000, што ће сваком од нас изузетно значити у развоју пословања – поручио је Јовић.

Ранг-листа добитника средстава је на линку: https://bit.ly/3RvgtdD .

Извор: Град Бијељина