Бијељина: Квалитет дувана најбољи у последњих десет година

На подручју Семберије ове године са 270 хектара скинуто је 400 тона дувана, а произвођачи, њих 79, кажу да су задовољни приносом и квалитетом који је најбољи у посљедњих 10 година.  Директор бијељинског предузећа “Дуван” Светозар Михајловић каже да ће више од половине рода завршити на иностраном тржишту.
– Произвођачи дувана задовољни су због доброг приноса и откупне цијене, али то још није довољно да би били задовољни у потпуности. Производња јесте рентабилна и, иако касне републички подстицаји и премије из локалног Аграрног фонда, више од половине овогодишњег рода завршиће на иностраном тржишту – рекао је Михајловић.
Предузеће “Дуван” откупило је сав овогодишњи род, а Михајловић наводи да ће цијена дувана, у просјеку, бити око четири КМ за килограм. Он сматра да би дуванарску производњу требало више стимулисати, те да највећи проблем произвођачима представља кашњење премија и нередовно стимулисање од локалне заједнице.
– Подстицаји су остали исти као претходних година, а то није права стимулација за производњу дувана. Ако је желимо повећати и ако хоћемо да смањимо црно тржиште мора се више водити рачуна о подстицајима који би произвођачима дали сигурност за улазак у производњу – рекао је Михајловић, напомињући да производња дувана може бити од велике користи за државу и за откупљиваче.
Он сматра да подстицаји треба да буду већи и да би просјечна откупна цијена требало да буде пет КМ и тада би произвођачима било много лакше да уђу у нову производњу.
– Локална заједница нередовно стимулише ову грану производње, а сваке године има 15 фенинга по килограму предатог дувана. Аграрни фонд још није исплатио подстицај из 2015. године, а очекујемо да исплате око 42.000 КМ – рекао је Михајловић.
Од произведених 400 тона дувана, више од 40 одсто је прве и друге класе, што ће олакшати пласман рода. Дио ће бити пласиран у бугарску фабрику “Булгар табако” која је и претходне двије године откупљивала семберски дуван, а дио дувана биће испоручен на црногорско, грчко и њемачко тржиште.

Извор: СРНА