Бијељина: Обуком привредника до повољнијег пословног амбијента

У Бијељини је одржана обука о изради пословних планова за представнике предузећа са подручја Бијељине, Угљевика и Лопара. Обука је дио пројекта „Унапређење пословног окружења сјевероисточног дијела Републике Српске“ који реализује Градска управа Града Бијељина с циљем унапређења пословног амбијента на локалном нивоу. Пројекат се реализује од фебруара до октобра ове године, а укупна вриједност је око 210.000 конвертибилних марака.
– Пројектом се предвиђа успостављање партнерства између ове три локалне заједнице с циљем привлачења нових и задржавања постојећих инвеститора, као и унапређење стручности запослених у локалним управама и предузећима са подручја Града Бијељина и општина Угљевик и Лопаре кроз сет циљаних обука (обука на тему инвестиционе промоције за запослене у јединицама локалне самоуправе, обуке на тему припреме приједлога пројеката и израде бизнис планова за привреднике). Такође, пројектом је предвиђено и унапређење пословне инфраструктуре у оквиру Индустријске зоне 2, изградњом дијела саобраћајне инфраструктуре у дужини од 390 метара – навела је шеф градског Одсјека за локални економски развој и европске интеграције Анкица Тодоровић, најављујући да ће обуке о писању приједлога пројеката бити одржане у још три термина почетком јуна ове године.
Партнери на пројекту су општине Угљевик и Лопаре, Подручна привредна комора регије Бијељина и „Steco Centar“ д.о.о.
– Минимално 20 предузетника из три јединице локалне самоуправе ће повећати своју конкурентску способност и унаприједити пословање кроз обуке и радионице планиране кроз овај пројекат. Обуке за писање приједлога пројеката и израду бизнис планова омогућиће отклањање проблема, које привредници наводе као кључне баријере у унапређењу конкуретности и иновативности, као што су недостатак повољних извора финансирања, недостатак квалификованих радника са одређеним знањима и вјештинама, немогућност приступа донаторским средствима (програми COSME, Хоризонт, и други), недостатак информација о тржишту и новим технологијама – појаснила је Тодоровићева.
Пројекат „Унапређење пословног окружења сјевероисточног дијела Републике Српске“ је подржан средствима Финансијског механизма за подршку пројектима интегрисаног и одрживог локалног развоја у Републици Српској, који је успостављен кроз заједничку иницијативу Министарства финансија Републике Српске, Министарства управе и локалне самоуправе Републике Српске, Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, Владе Швајцарске и Развојног програма Уједињених нација (UNDP) у БиХ.

Извор: Град Бијељина