Бијељина: Припрема за производњу дијелова за возила Тесла

У њемачкој фабрици Pass, која послује у Семберији, у току су припреме за производњу дијелова за свјетски познати бренд возила Тесла, а која би требало да почне ове јесени.

Потврђено је то Независним новинама из ове фабрике, одакле истичу да им је стигла изузетно вриједна машина коју ће у ту сврху користити.

Наиме, Радо Малетић, директор ове фабрике, истиче да ће монтажа бити вршена у Берлину, а њима је стигла машина вриједна непуних 1,4 мил ЕУР (око 2,7 мил КМ).

– Нијемац је купио ту машину и довезао је у Бијељину. Она прави разне врсте производа, укључујући цјевчице. Имамо четири Кинеза, вршимо монтажу. Морају моји људи, њихови људи, да то одраде и за то треба вријеме. Требаће нам, грубо речено, 45 дана за то. Морамо што прије да почнемо радити производњу – рекао је Малетић и прецизирао да то значи да би производња за Теслу требало да почне од јесени.

Нагласио је да сада имају око 1.100 људи, с тим што ће им требати и додатна радна снага.

– Наравно да ће нам требати нови радници. Што се зарада тиче, нето у просјеку износи око 1.300 марака. Али ту су још и топли оброк, регрес, годишњи одмор у складу са законом, као и путни трошкови ко их тражи – истакао је Малетић.

Славица Марковић, директорица Подручне привредне коморе Бијељина, истиче да је компанија Пасс, када је почињала радити у њиховом подручју, запошљавала знатно мање радника него што је то данас случај.

– Власник фирме Pass је видио да су добри услови које нуде Република Српска и Бијељина. Дошли су и у добро вријеме, када је било слободне радне снаге на подручју Бијељине, али се то у међувремену промијенило, тако да они стално траже раднике, пошто повећавају број запослених – рекла је Марковићева за Независне новине.

То што ће да раде дијелове за Теслу, према ријечима Марковићеве, показује да је ријеч о озбиљној фирми, као и да је привредни амбијент добар.

– Али ми не смијемо остати на причама, већ треба да учинимо, свако са своје стране, све што је потребно да им помогнемо. Рецимо, они имају доста запослених и фирма је лоцирана ван града, тако да се са магистралног пута иде на споредни пут. Када је смјена радника, долази до великих гужви и прави се чеп. Они су послали нама иницијативу коју смо ми прослиједили локалној самоуправи и Путевима Републике Српске да се то ријеши. Треба да се рјешавају овакве ствари да би и остале фирме које послују код нас радиле боље и да би радиле за свјетски познате компаније”, навела је Марковићева.

Раденко Смиљанић, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске, рекао је за Независне новине да још није имао прилику да посјети фабрику Pass u Бијељини.

– Нисам имао прилику да посјетим ту фабрику како бих видио како то све функционише, али према информацијама из медија, ово ће донијети нова радна мјеста. Углавном, наравно да нас радује свако ново радно мјесто – рекао је Смиљанић за Независне новине.

Извор: ba.ekapija.com