Бијељина: “Сава Семберија” планира прераду 8.000 тона сировине

Погони ПИ Сава Семберија раде пуном паром. Током зимских мјесеци радници су усмјерени на слатки програм, односно производњу џемова и мармеладе.

На прераду је стигла и аронија, о значају ове бобичасте воћне врсте већ много се зна, а широм Српске посљедњих година све је више и плантажа под аронијом.

Производи ове прехрамбене индустрије пролазе ригорозне контроле квалитета. Производња је базирана на конзервисање путем пастеризације на високим температурама без додавања конзерванса и адитива.

Прије почетка главне сезоне прераде, а током зимских мјесеци прерађују се у Савиним погонима све врсте воћа. Током љета у јеку сезоне све снаге су усмјерене на кисели програм, а произведе се онолико колико је потребно да би се задовољиле потребе тржишта, имајући у виду да Сава Семберија своје производе пласира и на најзахтјевнија европска и свјетска тржишта.

Прерађивачима је сировина основа посла и годишњег рада. Сава Семберија се воћем и поврћем снабдјева углавном на домаћем терену, само оно чега нема довољно у атарима широм Српске увозе из сусједне Србије. Овогодишњим планом предвидјели су у Сави да прераде око 8.000 тона сировине. За овај подухват све је спремно јер је током јануара извршен редован ремонт постројења, преноси нтварена.

Упркос тешкој прошлој години због пандемије чије су се посљедице почеле осјећати већ у 2021.-ој Сава Семберија је успјела остварити свој пројектовани план прераде и ако су сви инпути у овом послу поскупјели..

Стево Филиповић, директор ПИ Сава Семберија, истиче значај домаће сировине и додаје да ће за петнаестак дана бити организован састанак са пољопривредним произвођачима, како би се дефинисали услови откупа те да би се приступило потписивању уговора са кооперантима за ову сезону.

Црвену паприку које нема довољно на њивама и у пластеницима домаћих произвођача увози Сава из сусједне Србије.

Ова фабрика око 85-90 % укупне производње пласира на инострано тржиште, а Савини производи препознати су и прихваћени и на домаћем тржишту.

Извор: ba.ekapija.com