Бијељина: „Сава Семберија“ почела прераду грашка

У бијељинској Прехрамбеној индустрији /ПИ/ “Сава Семберија” данас почиње прерада и производња грашка, рекао је Срни директор ове фирме Војо Косановић.
Он каже да Пољопривредно добро “Семберија” има уговорену производњу са “Савом” на 30 хектара грашка и 30 хектара бораније, а да је очекивани принос рода до 200 тона.
– То је довољно само да подмири дио наших потреба. Мораћемо увозити из Војводине. Очекујемо добар квалитет поврћа, с обзиром на то да је вријеме било повољно – каже Косановић.
Он наводи да је позван дио радника, будући да се посао захуктава, па су ангажовани и сезонци.
– Данас у производњу пуштамо једну од пет линија које има „Сава“, па позивамо и дио радника. Сваким даном биће повећаван обим производње, па и број радника – каже Косановић.
Он подсјећа да у овој прехрамбено-производној фирми свих пет линија има могућност да ради паралелно.
Косановић каже да се у “Сави” очекује годишња прерада од 7.000 тона сировине, што је 84 одсто искриштености производних капацитета.
– Прошле године прерадили смо 6.300 сировине, па је јасно да из године у годину повећавамо производњу. Наш циљ и јесте да у наредним годинама, повећавајући производњу, пређемо пројектовани капацитет од 9.000 тона – наводи Косановић.
Он напомиње да ће одмах послије прераде грашка “Сава Семберија” започети и прераду вишње и осталог сезонског воћа.
– Касније долази паприка, коју смо ове године узгајали у нашим пластеницима и она ће самим тим стићи мјесец дана раније од других произвођача – рекао је Касановић.
Он каже да је паприка у “Сави” узагајана у пластеницима да би се растеретила укупна производња и истиче да се ово поврће прерађују, што је захтјевнији посао.
– У том периоду неопходан нам је и већи број радне снаге коју морамо ангажовати, али је проблем што је нема довољно – каже Косановић и додаје да је “Сави” у том периоду потребно до 300 сезонаца.
Он је нагласио да је сва производња у овој фирми уговорена те како шта пристиже бива пласирано на тржиште, како домаће тако и инострано.
Косановић напомиње да “Сава” извози широм свијета и истиче да се највише производа пласира у ЕУ, односно у Њемачку, потом Канаду и Аустралију, као и да је у плану продор на кинеско тржиште.
– Ријеч је о одређеним количинама јер их немамо толико да бисмо задовољили таква тржишта. Међутим, наша је жеља да будемо присутни код свих, да пробају „Савине“ производе, те да покажемо да се наша фирма озбиљно вратила на тржиште са још квалитетнијим производом – каже Косановић.
Он је најавио да ће за петнаестак дана, када крене прерада и других воћарских и повртарских култура, у погону бити свих пет линија.
ПИ “Сава Сембеија” запошљава 60 радника.

Извор: СРНА