Бијељина: Унаприједити практичну наставу на радном мјесту

У оквиру пројекта „Практична настава на радном мјесту“, који се проводи у сарадњи са Републичком Агенцијом за развој малих и средњих предузећа (РАРС) као дио програма „Прилика плус“ а који подржава Влада Швајцарске, одржана су два округла стола на којима су се окупили директори, педагози и психолози основних школа, представници малих и средњих предузећа, као и предузетници. Циљ округлих столова је био подстицање учесника за активно унапређење наставе на радном мјесту кроз интензивнију сарадњу између средњих стручних школа и локалних привредних субјеката.
Одржавање округлих столова је наставак досадашњих активности на унапређењу практичне наставе које, у оквиру „Прилике плус“, спроводи градски Одсјек за локални економски развој и европске интеграције.
– Покушавамо да постепено мијењамо свијест како родитеља, тако и дјеце да након основне није срамота уписати средњу стручну школу, односно занатске смјерове, уколико ће то са собом донијети сигурно запослење након завршетка средњошколског образовања. Планирано је да од септембра почнемо са имплементацијом пројекта – нагласила је Анкица Тодоровић, шеф Одсјека за локални економски развој и европске интеграције.
– Огроман проценат младих људи се одлучује за занимања економисте и правника иако су шансе за њихово брзо запослење мале. Крајње је вријеме да дјелујемо на свијест младих и да им покажемо да није срамота бити занатлија – навео је Милорад Стевић извршни директор Удружења „Предузетник“.
Овај пројекат подржан је од стране Омладинско-комуникативног центра из Бањалуке који већ три године интензивно ради на промоцији средњошколског образовања струковних занимања широм БиХ.
– У сарадњи са Градском управом Града Бијељина два пута смо организовали Сајам средњих школа и занимања, а поред тога, радимо тренинг за стручне сараднике у основним школама. Овај пројекат се, поред Бијељине, реализује и у другим градовима у БиХ, али најбоље резултате даје управо овдје иако се временски најкраће спроводи. Због тога сви учесници на локалном нивоу заслужују похвалу – оцијенио је програм-менаџер у ОКЦ Бањалука Анте Јурић-Марјановић.
Учесници округлих столова су се договорили да организују једнодневне излете у предузећа како би се дјеци представила стручна занимања, али и обиласци основних школа од стране представника привреде, Градске управе и Удружења „Предузетник“ да би се промовисала стручна занимања. Такође, један дио одјељенских часова и родитељских састанака биће искоришћен за промоцију и разговор о стручним занимањима, а Министарству просвјете и културе биће упућена иницијатива да се у наставне планове и програме уведе посјета привредним субјектима.

Извор: Град Бијељина